The way to go: eenpansgerechten
Na een drukke doordeweekse dag plof ik het liefst zo snel mogelijk op de bank. Ik heb dan wel zin in een lekkere maaltijd natuurlijk. Het liefst één die ik binnen een mum van tijd op tafel zet. Daarom neig ik de laatste tijd steeds vaker naar eenpansgerechten. Die zijn vrijwel altijd makkelijk en snel. Na het koken stapels pannen afwassen? No way. Die borden schuif je zo de vaatwasser in én die pan was je even af. Daarna kun je gewoon weer lekker verder met je favoriete serie. Het liefst nog met je bord bolo op schoot. Eén en al heerlijkheid.
De klassieke pasta bolognese
Pasta bolognese is een echte Italiaanse klassieker. Dit overheerlijke gerecht is afkomstig uit de regio Emilia-Romagna, waar Bologna de hoofdstad van is. De naam bolognese komt dus niet zomaar uit de lucht gevallen. De traditionele versie van spaghetti bolognese bestaat uit een rijkgevulde vleessaus, geserveerd met tagliatelle. Tegenwoordig wordt bolognese vaak met spaghetti gemaakt. Voor mijn eenpans bolo gebruik ik voor de verandering fusilli, maar je kunt vrijwel iedere pastasoort gebruiken die je lekker vindt.
Eenpans bolo?! Hoe maak je die dan?
Zoals beloofd is deze eenpans bolo heel makkelijk. Je doet de groenten in een pan en voegt de ui en knoflook toe. Vervolgens doe je de tomatenpuree erbij. Een pasta bolognese is natuurlijk niet compleet zonder (vega)gehakt. Doe het gehakt dus in de pan en rul bruin. Breng het geheel op smaak met de lekkerste Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak. Voeg vervolgens de melk, tomatenpassata en runderbouillon toe. Roer de fusilli door de saus en laat het 10 minuten koken. Aan het einde voeg ik de mozzarella toe, zodat deze nog heerlijk over dit eenpansgerecht kan smelten. Zin in extra veel groenten? Voeg dan bijvoorbeeld wat gekleurde paprika’s toe.

Eenpans bolo
Ingrediënten
- 500 gr gehakt
- 1 stengel bleekselderij
- 1 wortel
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 tl chilivlokken
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 pak tomatenpassata 500 ml
- 300 gr fusilli
- 500 ml runderbouillon
- 200 ml melk
- 1 zakje mozzarella geraspt
- 1 el suiker
- snuf peper
- snuf zout
- olijfolie
Bereidingswijze:
- Schil en snijd de groenten.
- Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en voeg de bleekselderij en wortel toe. Bak kort aan.
- Voeg vervolgens de ui en de knoflook toe. Doe de tomatenpuree erbij en bak aan om te ontzuren. Voeg dan de suiker toe aan het geheel.
- Voeg het gehakt toe en rul bruin. Breng op smaak met peper en zout, de Italiaanse kruiden en de chilivlokken.
- Voeg de melk, tomatenpassata en runderbouillon toe en doe vervolgens de pasta bij de saus.
- Laat het geheel 10 minuten koken en voeg dan de mozzarella toe, zodat deze nog kan smelten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.