Eend met gebakken zuurkool – Eva Jinek

Vandaag gaat de allereerste aflevering van de podcast Eetgeheimen live! We trappen het seizoen af met niemand minder dan Eva Jinek. We ontdekken alle culinaire voorkeuren van deze grand dame van de late avond! Zo ontdekken we haar favoriete Tsjechische gerecht, vertelt ze over het goorste dat ze ooit heeft gegeten, haar obsessie met George Michael en onthult ze haar culinaire guilty pleasures. 

Na iedere aflevering ontwikkel ik een recept geïnspireerd op mijn gast. Door Eva’s Tsjechische roots moest het natuurlijk een recept worden met een Tsjechisch tintje. En ze had gelijk: eend met zuurkool en karwijzaad is een echte aanrader! 

Hier luister je de eerste aflevering van Eetgeheimen de podcast

Eend met gebakken zuurkool

Om deze heerlijke eendenboutjes te maken gebruikte ik kleine eendenboutjes. Die waren redelijk snel klaar, na een uurtje in de oven. Heb je grotere bouten hou dan rekening met een lange baktijd. Om de eendenboutjes zo krokant mogelijk te krijgen, bak ik ze eerst even kort aan. Vervolgens leg ik ze met de huid naar boven in de koekenpan en schuif ze in de oven. Doordat het vet van de eend langs de boutjes naar beneden druipt blijft het lekker sappig en wordt het huidje heerlijk krokant!

Dat wordt gecombineerd met zuurkool die je nu eens niet in stamppot vorm eet. Je maakt de eend met gebakken zuurkool. Gebruik hiervoor een goede kwaliteit zuurkool. Die bak je vervolgens in een koekenpan voor ongeveer 45 minuten. Heerlijk om zo te eten, maar ook erg lekker met gebakken aardappeltjes erbij. En aardappels gebakken in eendenvet? Die wil je gewoon geproefd hebben!

Van heel andere orde zijn deze heerlijke pannenkoekjes met pekingeend.

eend met gebakken zuurkool
Totale tijd1 uur 15 minuten

Eend met gebakken zuurkool

4.23 van 9 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 eendenpoten
  • olie om te bakken
  • 500 gr zuurkool uitgelekt
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 el azijn
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 klein beetje suiker

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 200˚C.
  • Neem een ovenbestendige koekenpan en doe hier wat olie in. Bak de eendenpoten rondom even aan en zet dan in de oven. Afhankelijk van het formaat van de eendenpootjes ben je tussen de 1 a 2 uur kwijt aan het garen van de eend. Voor de kleine pootjes die ik hier gebruikte was 1 uur voldoende.
  • Verhit een ruime koekenpan zonder olie en bak hierin de spekjes uit. Bak de ui mee in het spekvet en voeg de karwijzaadjes toe.
  • Voeg nu de zuurkool toe aan de ui en spek, samen met een klein beetje suiker, azijn en een heel dun laagje water. Het moet net onder staan.
  • Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het geheel ongeveer 45 minuten pruttelen.
  • Serveer de gebakken zuurkool met de eendenpoten. Ook lekker met gebakken aardappeltjes erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 348kcalKoolhydraten: 13gProteine: 28gVet: 20gVerzadigde vetten: 6gTrans Fat: 1gCholesterol: 115mgNatrium: 1093mgKalium: 368mgVezels: 5gSuiker: 7gVitamine A: 34IUVitamine C: 24mgCalcium: 68mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.