Dessert recepten

Dit recept valt onder

Griekse melktaart oftewel galatopita

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 50 minuten
  • Extra tijd 4 uren
  • Aantal personen 12

Ingredienten

1 liter Campina Biologisch volle melk

200 gr suiker

90 gr griesmeel

30 gr maizena

3 eieren

1 tl vanille extract

rasp van 1 citroen

1 snufje zout

90 gr boter

Voor de coating

2 el water

1 ei

2 el suiker

Om te serveren

2 el suiker

1 el honing

1 el kaneel

verse munt

Sharing is caring!

Hoe maak je een Griekse melktaart?

Wellicht heb je nog nooit van een Griekse melktaart gehoord en vraag je je nu af wat dat in hemelsnaam is.

Galatopita (wat letterlijk melktaart betekent) komt oorspronkelijk uit Noord Griekenland, maar wordt op verschillende manieren door heel Griekenland gemaakt. Zo kan je een variant tegenkomen die gemaakt wordt met fillodeeg of de variant zoals ik hier vandaag aan je laat zien.

Griekse melktaart van bovenaf genomen

Griesmeel

Je kunt de Griekse melktaart eigenlijk nog het beste vergelijken met een kruising tussen een cheesecake en een custardpudding. Ik vind het qua smaak zeker overeenkomen met een gebakken cheesecake. In Griekenland wordt de galatopita het meest gegeten als dessert, maar je kunt het ook tegenkomen bij een kopje koffie.

Recept voor galatopita

Ik maak de Griekse melktaart in een dichte ovenschaal om te voorkomen dat het uit een springvorm gaat lekken. Het is dan ook wel zaak dat je de schaal goed invet en bestrooit met wat griesmeel zodat je straks wel makkelijk de punten uit de schaal kunt halen.

Het bakken met fillodeeg is daar overigens ook een goede oplossing voor.

Ook belangrijk is het om te zorgen dat je de hete melk niet in één keer bij de eieren knikkert. Op die manier ben je de eieren namelijk aan het bakken en krijg je een omeletachtige structuur. Dat is niet wat je wilt voor een dessert!

Als je de stappen goed volgt is het maken van de Griekse melktaart niet ingewikkeld en zet je binnen no time dit traditionele Griekse recept op tafel.

Ik serveer het graag bij een Grieks geïnspireerde maaltijd zoals bijvoorbeeld de Griekse kipspiezen met Griekse salade. Maar het past als taart bij elk kopje koffie. Check het volledige recept hieronder en laat me weten als je het gemaakt hebt.!

Griekse melktaart

Griekse melktaart - galatopita

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Wachttijd: 4 uren
Totale tijd: 5 uren 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 liter Campina Biologisch volle melk
  • 200 gr suiker
  • 90 gr griesmeel
  • 30 gr maizena
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 1 snufje zout
  • 90 gr boter

Voor de coating

  • 2 el water
  • 1 ei
  • 2 el suiker

Om te serveren

  • 2 el suiker
  • 1 el honing
  • 1 el kaneel
  • verse munt

Instructies

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Doe de melk en suiker in een pan en breng dit aan de kook.

Ondertussen meng je in een andere kom de griesmeel en de maizena. Meng dit even goed door. Voeg vervolgens de eieren, vanille extract, citroenrasp en het zout toe en meng dit goed door met een garde.

Met een soeplepel voeg je langzaam de hete melk toe aan de kom met eieren terwijl je constant blijft roeren. Doe alles weer terug in de kookpan en verhit het geheel tot het begint in te dikken.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe totdat deze gesmolten is en goed gemengd.

Beboter een ronde ovenschaal van ongeveer 27 cm goed en bestrooi het rondom even met wat griesmeel. Giet je melkmengsel erin en strijk het eventueel glad met een spatel.

In een apart kommetje meng je het water, ei en suiker voor de coating en meng dit even door.

Strijk dit met een kwastje over het hele oppervlak van de melktaart en bak het in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.

Haal uit de oven en laat de melktaart minimaal 4 uur opstijven in de koeling.

Serveer de taart met suiker, honing, kaneel en verse munt


Nog meer lekkers