Griekse melktaart oftewel galatopita

Galatopita (wat letterlijk melktaart betekent) komt oorspronkelijk uit Noord Griekenland, maar wordt op verschillende manieren door heel Griekenland gemaakt. Zo kan je een variant tegenkomen die gemaakt wordt met fillodeeg of de variant zoals ik hier vandaag aan je laat zien.

Griesmeel

Je kunt de Griekse melktaart eigenlijk nog het beste vergelijken met een kruising tussen een cheesecake en een custardpudding. Ik vind het qua smaak zeker overeenkomen met een gebakken cheesecake. In Griekenland wordt de galatopita het meest gegeten als dessert, maar je kunt het ook tegenkomen bij een kopje koffie.

Recept voor galatopita

Ik maak de Griekse galatopita in een dichte ovenschaal om te voorkomen dat het uit een springvorm gaat lekken. Het is dan ook wel zaak dat je de schaal goed invet en bestrooit met wat griesmeel zodat je straks wel makkelijk de punten uit de schaal kunt halen. Het bakken met filodeeg is daar overigens ook een goede oplossing voor.

Ook belangrijk is het om te zorgen dat je de hete melk niet in één keer bij de eieren knikkert. Op die manier ben je de eieren namelijk aan het bakken en krijg je een omeletachtige structuur. Dat is niet wat je wilt voor een dessert!

Als je de stappen goed volgt is het maken van de Griekse melktaart niet ingewikkeld en zet je binnen no time dit traditionele Griekse recept op tafel.

Ik serveer het graag bij een Grieks geïnspireerde maaltijd zoals bijvoorbeeld de Griekse kipspiezen met Griekse salade. Maar het past als taart bij elk kopje koffie. Check het volledige recept hieronder en laat me weten als je het gemaakt hebt.!

Griekse melktaart galatopita
Totale tijd5 uur 5 minuten

Griekse melktaart oftewel galatopita

4.39 van 112 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 200 gr suiker
  • 90 gr griesmeel
  • 30 gr maizena
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 snufje zout
  • 90 gr boter

Voor de coating

  • 2 el water
  • 1 ei
  • 2 el suiker

Om te serveren

  • 2 el suiker
  • 1 el honing
  • 1 el kaneel
  • Verse munt

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe de melk en suiker in een pan en breng dit aan de kook.
  • Ondertussen meng je in een andere kom de griesmeel en de maizena. Meng dit even goed door. Voeg vervolgens de eieren, vanille extract, citroenrasp en het zout toe en meng dit goed door met een garde.
  • Met een soeplepel voeg je langzaam de hete melk toe aan de kom met eieren terwijl je constant blijft roeren. Doe alles weer terug in de kookpan en verhit het geheel tot het begint in te dikken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe totdat deze gesmolten is en goed gemengd.
  • Beboter een ronde ovenschaal van ongeveer 27 cm goed en bestrooi het rondom even met wat griesmeel. Giet je melkmengsel erin en strijk het eventueel glad met een spatel.
  • In een apart kommetje meng je het water, ei en suiker voor de coating en meng dit even door.
  • Strijk dit met een kwastje over het hele oppervlak van de melktaart en bak het in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Haal uit de oven en laat de melktaart minimaal 4 uur opstijven in de koeling.
  • Serveer de taart met suiker, honing, kaneel en verse munt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.