Cranberry seizoen
Het cranberry seizoen is in volle gang. Dus geloof me, nu is de tijd om de meest verse cranberry’s in huis te halen. Maak er vervolgens deze ultieme kerst cheesecake van of ga voor een ander lekker toetje zoals deze pannacotta met cranberrysaus. Deze cranberry punch is ook echt heerlijk.
Zelf cranberryjam maken
Van de verse cranberries uit het seizoen maak ik vandaag een cranberryjam. Dit is heel eenvoudig om te doen. Cranberryjam is niets meer dan een combinatie van cranberries, suiker en water. Dit breng je al roerend aan de kook en laat je lekker pruttelen tot er een stevige jam ontstaat. Easy peasy. Dit zet je even in de koelkast, want de jam heb je pas aan het einde weer nodig als topping voor over de cheesecake.
Een makkelijke cheesecake bouwen
Hoewel cheesecake maken voor sommigen nogal spannend is, hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. In mijn recept leg ik het je stap voor stap uit. Neem het rustig door, dan staat er binnen de kortste keren een mooie cheesecake op de kersttafel. De cheesecake van vandaag bestaat uit meerdere lagen die je als een soort kunstwerkje opbouwt. Je begint met een bodem van lotus koekjes. Daar voeg je vervolgens een laagje van het roomkaasmengsel en de cranberryjam aan toe. Dit herhaal je één keer. Je sluit af met een royale laag van de zelfgemaakte cranberryjam. Als finishing touch voeg je nog wat pistachenoten toe.
Geniet ervan!

De ultieme kerst cheesecake
Ingrediënten
Cranberry jam
- 500 gram cranberries
- 200 gram suiker
- 100 ml water
Roomkaasmengsel
- 400 gram roomkaas
- 300 ml slagroom
- 50 gram Griekse yoghurt
- 50 ml gecondenseerde melk
- 50 gram suiker
- 8 tl vanille suiker
- 1 citroen zest
- 4 blaadjes gelatine
Bodem
- 200 gram lotus koekjes
- 80 gram boter
Decoratie
- 200 gram pistachenoten fijngehakt
Bereidingswijze:
Cranberryjam
- In een brede sauspan, voeg je de cranberries, het water en de suiker toe. Breng aan de kook en blijf constant roeren. Laat de cranberries voor gedurende 10-15 minuten borrelen tot het een stevige, jam-achtige structuur krijgt. Mix het geheel met een staafmixer glad en laat het afkoelen in de koelkast voor later gebruik.
Roomkaasmengsel
- Meng in een kom met een garde, de roomkaas, 100 ml slagroom, yoghurt, suiker, vanille suiker, gecondenseerde melk en het citroenzest luchtig door elkaar tot een egale massa.
- Verwarm 200 ml slagroom in een sauspan. Ondertussen week je de gelatineblaadjes in koud water. Wanneer de room tegen het kookpunt aan zit, haal je de pan van het vuur en meng je de gelatine erdoor. Giet dit in 3 delen bij het roomkaasmengsel en meng rustig door.
De bodem
- Meng in een keukenmachine de boter en de helft van de koekjes tot een gladde massa en verplaats naar een makkelijk te hanteren kom.
De ultieme kerst cheesecake bouwen
- Bedek de taartvorm met bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier zo strak mogelijk langs de randen ligt. Stort het koekjesmengsel op de bodem en druk mooi strak aan, zodat dit overal een gelijke dikte heeft.
- Voeg vervolgens de eerste laag roomkaas toe, strijk deze mooi egaal uit en voeg vervolgens nog een laag van de cranberryjam toe.
- Bouw vervolgens op met een laag koekjes en voeg vervolgens nog een laag van het roomkaasmengsel toe. Maak af met de cranberryjam.
- Laat het geheel voor minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
- Decoreer de cheesecake met de gehakte pistache. Snijd de cheesecake in een tompouce-achtige vorm en serveer eventueel met extra pistachenoten.
- Recepten
- Cheesecake recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Nagerechten
- Seizoensrecepten
- Winter
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
