Eton mess cheesecake

4 uur 25 minuten

Op zoek naar een lekker kerstdessert? Geloof me, deze Eton mess cheesecake is alles wat je wil. Een feestje voor op tafel en goed voor acht tot tien personen, ideaal toch? En kijk nou, hoe mooi ze wel niet is!

Lekker messy

Eton mess, je kent het of je kent het niet. Voor het geval je geen idee hebt: het is een klassiek dessert uit de Britse keuken. Het bestaat uit een mengsel van verkruimelde meringue, verse slagroom en fruit zoals gemengde bessen, aardbeien en frambozen. Het toetje is bedacht door iemand die aan het Eton college studeerde. Vandaar de naam Eton, Mess staat simpelweg voor een rommeltje. Maar geen zorgen, want deze heerlijkheid bewijst dat een lekker toetje helemaal niet mooi hoeft te zijn. Het is zoet, knapperig en romig.

Normaal gesproken wordt het in een glaasje of kommetje geserveerd, maar ik maak er vandaag een cheesecake van, want ja eens de cheesecake queen, altijd de cheesecake queen!

Eton mess cheesecake 

Als cheesecake queen maak ik van alles, maar dan ook écht alles een cheesecake. Een eton mess cheesecake? No problemo!

De cheesecake bestaat uit een heerlijke bodem van Frou Frou koekjes. De cheesecake zelf bestaat uit een mix van roomkaas, slagroom, crème fraîche en poedersuiker. Daar mix ik wat witte chocolade doorheen. Hoe lekker is dat?

Probeer ook eens deze ultieme kerst cheesecake.

Een feestelijke topping

Eigenlijk is de cheesecake de bodem van dit dessert en de Eton Mess de topping. Zo gaat er bovenop de cheesecake een laag van schuimkransjes en daar giet ik een heerlijke hoeveelheid siroop overheen. Nog een beetje chocolade en voor een extra kerstgevoel voeg ik wat goudpoeder en feestelijke sprinkels toe. Kijk nou, wat een plaatje!

Eton mess cheeesecake miljuschka

Hoe je deze cheesecake precies maakt, leg ik je hieronder stap voor stap uit. Wil je nog meer lekkere cheesecakes maken? Probeer dan ook eens deze ultieme kerst cheesecake met cranberryjam!

Eton mess cheeesecake miljuschka

Eton mess cheesecake

3.79 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Gang cheesecake, Dessert
Porties 8 personen

Ingrediënten
 

  • 300 gr Frou Frou koekjes
  • 140 gr roomboter
  • 675 gr roomkaas
  • 800 ml slagroom
  • 300 gr crème fraîche
  • 150 gr poedersuiker
  • 225 gr witte chocolade
  • 4 el suiker
  • 4-5 el amarena kersen + siroop bij Italiaanse delicatesse, online, gebruik eventueel gewone kersen en siroop uit een pot - deze zijn minder zoet maar ook lekker
  • 4 el suiker
  • 21 kerst schuimkransjes
  • 20 gr pure chocolade garnering
  • Eventueel wat goudpoeder

Instructies
 

  • Hak de Frou Frou koekjes in fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Smelt boter in een steelpannetje en meng met de Frou Frou kruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm en druk stevig aan. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Mix roomkaas, 300 ml slagroom, crème fraîche, en poedersuiker tot een romig mengsel. Smelt de witte chocolade en schep het door de vulling. Schenk de vulling over de koekjesbodem en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. (Een nacht is nog fijner)
  • Klop 500 ml slagroom met 4 eetlepels suiker tot stijve pieken.
  • Verdeel de kerst schuimkransjes en slagroom over de cheesecake. Leg her en der wat kersen tussen de schuimkransjes en schenk de siroop er over. Versier tot slot met geraspte chocolade. Voor nog meer kerst kun je er wat goudpoeder of feestelijke sprinkles over strooien.

Tip!

  • Je kunt deze taart heel goed van te voren klaar maken, maar schep de slagroom en kransjes er pas het laatste moment op.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.