De ultieme Italiaanse sandwich

Italië en brood

Brood, in Italië weten ze er wel raad mee. Verse panini’s, focaccia’s en ciabatta‘s, ze maken er altijd een belegd feestje van. Ingrediënten zoals salami, ham en provolone kaas zijn niet onbekend en de smaakmaker pesto wordt ook regelmatig over een van de Italiaanse broodsoorten gesmeerd. Een ingrediënt dat absoluut niet mag ontbreken, is de flinke scheut olijfolie. Voor de frisheid wordt de Italiaanse sandwich vaak afgemaakt met groenten zoals tomaat, sla of augurk. Eén en al heerlijkheid. 

De ultiemheid van deze sandwich

Wat mijn variant van een Italiaanse sandwich zo ultiem maakt, is de kalfsschnitzel in combinatie met bresaola en een overheerlijke citroenmayonaise. In de citroenmayonaise zit een verrassend ingrediënt waar ik je zo meer over vertel. Bresoala is een gedroogde Italiaanse worst, gemaakt van mager rundvlees. Het heeft veel smaak en gaat heel goed samen met de rest van de ingrediënten. Schnitzel kennen we allemaal, die maakt de focaccia extra crunchy.

Umami-smaak

Nog even over de citroenmayonaise. Daar zit onder andere ansjovis in. En ja, ik weet dat ansjovis een vissoort is waar niet veel mensen enthousiast van worden, maar geloof me: je merkt helemaal niks van de glibberigheid. Waar je wel iets van merkt, is een overheerlijke smaakbom. De ansjovis zorgt namelijk voor een umami-smaak. Het is een vijfde basissmaak die je het beste kunt omschrijven als een hartige smaak. Umami komt van nature voor in producten zoals Parmezaanse kaas en champignons, maar dus ook in ansjovis. Het brengt de smaak van de andere ingrediënten extra naar boven. 

Zin in nog meer lekkere lunchrecepten? Probeer dan deze camembert tosti of dit broodje caprese met home made pesto

Hieronder lees je hoe deze ultieme Italiaanse sandwich stap voor stap maakt. 

Ultieme Italiaanse sandwich miljuschka

Ultieme Italiaanse sandwich miljuschka
Totale tijd30 minuten

De ultieme Italiaanse sandwich

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 ciabatta's of focaccia's voor 8 plakken
  • 9 el mayonaise
  • 6 ansjovis
  • 2 el kappertjes
  • 2 citroenen
  • 6 uien middelgroot
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 (kalfs)schnitzels
  • 100 gr brood voor broodkruim
  • 1 ei
  • 70 gr bloem
  • 300-500 ml zonnebloemolie
  • 240 gr plakjes bresaola
  • 12 zongedroogde tomaten
  • 50 gr rucola
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Snijd de ciabatta in 4 stukken, gebruik je net als ik een focaccia dan snijd je daar 8 gelijke stukken van.  
  • Maak de citroenmayonaise. Pureer met een staafmixer de mayonaise, ansjovis en kappertjes. Rasp 2 citroenen erboven en pers een halve citroen uit en roer goed door de mayonaise. Zet tot gebruik in de koelkast. 
  • Snijd de uien in ringen. Verhit een scheutje (2-3 el) olijfolie in de koekenpan en bak de uien al omscheppend 7 minuten lichtbruin, schenk de balsamico erbij en bak nog eens 2-3 minuten tot de uien zacht en gekarameliseerd zijn. Breng verder op smaak met peper en zout.  
  • Sla het vlees eventueel nog wat platter (dat kan met een deegroller) en zorg dat het vlees overal een gelijke dikte heeft (ca. 0,5 cm). Hak het brood tot fijne broodkruimels, gebruik eventueel een keukenmachine, en verspreid ze over een bord. Klop het ei in een diep bord los en voeg wat peper en zout toe. Zet een bord met bloem klaar. Bestrooi het vlees met peper en zout en haal het goed door de bloem. Klop het teveel aan bloem eraf. Haal het dan door het losgeklopte ei, daarna door het broodkruim. Zorg dat het broodkruim de schnitzel volledig bedekt.  
  • Verhit een laagje (van 1 cm) zonnebloemolie in een diepe koekenpan en laat de olie goed heet worden. Leg de cotoleta er in, bak 1,5 minuut draai ze om, en bak opnieuw 1,5 minuut. Pers een citroen boven de cotoletta’s uit.  
  • Bouw de sandwich op. Besmeer alle broodhelften met een laagje saus. Beleg daarna 4 broodhelften met zongedroogde tomaat, bresaola, de cotoleta, uien. Leg het andere broodje er op en duw het brood samen tot een compacte sandwich. Zet eventueel vast met een prikker. 

Tip!

Tip 
Ik gebruik 2 laagjes focaccia als brood, dit kun je kopen bij een Italiaanse speciaal(delicatesse)zaak. Je kunt het zelf maken, of je gebruikt een knapperige ciabatta. Allemaal lekker!  
Test of de olie in de pan heet genoeg is door er een kruimel brood in te gooien. Danst het kruimeltje mooi door de olie en wordt het direct goudbruin? Dan is de olie klaar voor de cotoleta.  
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.