De leukste weetjes over haring

Categorieën: Artikelen

Ik ben dol op haring en zodra de Hollandse Nieuwe er is – meestal begin juni – , ren ik naar de viskraam om er eentje te happen. In dit artikel vertel ik je graag meer over hoe haring als bekende Nederlandse eettraditie een culinaire trend aan het worden is. Want wist jij dat je met dit supergezonde visje ook heerlijk kunt koken?   

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste nog bestaande visserijen. We vangen dan ook ontzettend veel: wel 518.000 ton! Het meeste wordt in Noorse en Deense wateren gevangen. 

Alles over haring

Maar al die visjes houden we niet zelf; de opbrengst wordt verspreid over allerlei landen rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de haringvangst wordt ongeveer zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe. 

De haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van ongeveer half mei tot juli. De vis moet vet genoeg zijn om ‘Hollandse Nieuwe’ genoemd te worden; een vetpercentage van tenminste 16 procent. Want vet geeft smaak!

Als je een harinkje hapt, eet je die niet rauw. De vette vis wordt namelijk gekaakt (schoongemaakt en van de ingewanden ontdaan) en gepekeld. Dan is het tijd voor zogenaamde ‘gecontroleerde rijping’, dat zorgt voor smaak en textuur. Vervolgens wordt de haring ingevroren, zodat er nog maandenlang van de vis genoten kan worden. Elke goede haringkar ontdooit deze bevroren haring op de dag zelf. 

alles over haring

Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden. Daarna noemen we het ‘maatjesharing’.

Haring is gezond!

Dat haring gezond is, wist je misschien al wel. Doordat er heel veel omega 3-vetzuren in zitten, is dit visje goed voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast bevat haring vele vitamines (A, B, B2, B6, B11, B12, C en D) en de nodige mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, ijzer en magnesium.

Alles over haring

Ondanks dat we weten dat haring zo gezond is, wijst consumentenonderzoek uit dat het zilt en puur ‘uit het vuistje’-eten van haring bij de zogeheten millennials niet favoriet is. Maar wist je dat haring ook heel goed met diverse ingrediënten te combineren is. Hierdoor ontstaan verrassende nieuwe gerechten. Allemaal eenvoudig te maken, onweerstaanbaar om te eten en supergaaf om te delen: Hollandse Nieuwe Stijl, haring zoals je ‘m nog nooit geproefd hebt.

Hollandse Nieuwe Stijl met Miljuschka

Speciaal voor jullie heb ik een aantal lekkere gerechten bedacht. De recepten vind je hier terug. Vandaag is er al een online gegaan maar de komende weken post ik er elke vrijdag een!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!