De allerlekkerste tiramisu
Tiramisu is natuurlijk één van de bekendste Italiaanse desserts. Traditioneel wordt het gemaakt met savoiardi (lange vingers), sterke drank, kwalitatief goede espresso en mascarpone. Nu, maak ik mijn allerlekkerste versie met de koffiebonen van L’OR, die zorgen namelijk voor het ultieme genietmoment.
De roots van tiramisu
Tiramisu is een dessert met een verhaal dat net zo rijk is als de smaken zelf. Het vindt zijn oorsprong in de Italiaanse regio Veneto, waar het woord “tiramisu” letterlijk “trek mij omhoog” betekent – een knipoog naar de energieboost van koffie en suiker in dit gerecht. Traditioneel gemaakt met laagjes zachte savoiardi (lange vingers), romige mascarpone, echt goede en sterke espresso en een vleugje cacao, is tiramisu inmiddels een wereldwijd geliefde klassieker.

Waarom L’OR Onyx koffiebonen perfect zijn voor tiramisu
Voor een tiramisu met diepte en karakter heb je koffie nodig van goede kwaliteit. En dan zijn de L’OR Onyx koffiebonen dus mijn number one (of dus eigenlijk de enige goede) keuze. Deze donkergebrande boon heeft een krachtige smaak met een intensiteit van 12 – de sterkste in het assortiment. Het diepe en complexe aroma met pittige tonen zorgt voor een perfecte balans tussen de romige mascarpone en de zachte lange vingers. Door de rijke, intense espresso die je met deze bonen zet, krijgt je tiramisu die authentieke Italiaanse smaak. Precies zoals ‘ie hoort dus.Enne, die intensiteit zorgt er natuurlijk ook voor dat je zintuigen geprikkeld worden, precies zoals het hoort.
Heb je geen machine voor koffiebonen? Dan kun je gelukkig ook de L’OR Onyx koffiecapsules gebruiken.
Een vleugje koffie toevoegen
Maar waarom ik nou zo graag de koffie van L’OR voor dit recept gebruik? Ten eerste, omdat ik zeker weet dat die goed is. De koffiebonen worden zorgvuldig geselecteerd en gebrand om de meest verfijnde aroma’s en intense smaken naar voren te brengen. Daarnaast vind ik een vleugje koffie toevoegen aan een recept heerlijk. Zo zijn we allemaal gewend om de dag te beginnen met een kopje koffie, maar de diepe en intense smaak past ook perfect in zoete baksels en desserts zoals tiramisu.

Maak ‘m alcoholvrij
De alcohol in tiramisu is voor veel mensen een discussiepunt. Klassiek bevat het een scheutje marsala of amaretto, wat een subtiele warmte toevoegt aan het dessert. Maar wat als je het alcoholvrij wilt maken? Geen probleem: vervang de alcohol door 3 el ahornsiroop en 2 tl amandel aroma voor dezelfde diepe smaak. Het mooie van tiramisu is dat het zich moeiteloos aanpast – met of zonder alcohol blijft het dé ultieme favoriet.

De allerlekkerste tiramisu
Benodigdheden
- Garde
- (hand)Mixer
- Schaal van ca. 20 X 15 cm
- Paletmesje
- spuitzak
- Spuitmondje voor een bloemblad
- zeefje
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 100 gr kristalsuiker
- 500 gram mascarpone
- 4 el amandellikeur
- 300 ml sterke L’OR Onyx espresso(koffiebonen of koffiecapsules)
- 200 gr lange vingers
- 1 reep pure chocola
- cacaopoeder

Bereidingswijze:
- Klop de eidooiers met de suiker met de garde lichtgeel en luchtig. Doe de mascarpone in een kom en roer los met een mixer. Spatel de eidooiers door de mascarpone tot het een luchtig geheel is.
- Meng de koffie met de likeur en laat afkoelen.
- Doop de lange vingers kort in het koffiemengsel en leg ze naast elkaar in de schaal. Bedek zo de hele bodem van de schaal.
- Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de laag lange vingers en strijk glad.
- Dip de rest van de lange vingers ook kort in de koffie en verdeel over de mascarpone. Schep de helft van de rest van de mascarpone op de lange vingers en strijk glad. Doe de rest van de mascarpone in een spuitzak met het spuitmondje.
- Maak een zigzaggend patroon op de tiramisu met de rest van de mascarpone. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.
- Bestrooi, met behulp van een zeefje de bovenkant met de cacaopoeder.
- Rasp de chocolade en bestrooi met de geraspte chocolade.

Tip!
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Italiaanse recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Koffie recepten
- Paas recepten
- Wereldkeuken
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.