Dambordkoekjes

Alvast een waarschuwing vooraf: maak voor deze verleidelijke damkoekjes twee keer zo veel deeg, want de kans zit er dik in dat je de helft van je koekjesdeeg al hebt opgesnoept voor de oven op temperatuur is.

Dambordkoekjes

Misschien ken je ze wel uit Normandië of Bretagne, die lekkere Franse sablés – sablés is de Franse naam voor zandkoekjes (‘sable’ betekent zand in het Frans) – met een zacht knappertje en verrukkelijke botersmaak. Je kunt ze heel makkelijk zelf maken en dan smaken ze eigenlijk nog beter! Het zijn ook koekjes die tijdens het bakken niet of nauwelijks uitlopen en dus ideaal zijn om mooie en leuke vormen uit te steken.

Deze koekjes smaken an sich al fantastisch en hebben in principe niets nodig in de vorm van versiering, maar het te gekke dambordpatroon maakt deze koekjes nog onweerstaanbaarder.  Ook leuk is dat je makkelijk kunt variëren met de smaak. Ik koos deze keer voor vanille en chocolade maar je zou ook kunnen kiezen voor een vleugje citroen – lekker in de zomer, of misschien een drupje koffielikeur voor een iets meer intense smaak. 

Het geheim van de perfecte sablés

Natuurlijk begint alles met goede ingrediënten. Hoe beter de kwaliteit van je afzonderlijke ingrediënten, des te lekkerder wordt het eindresultaat.

Maar daarnaast is nog iets anders van cruciaal belang: het brosse effect voor perfecte sablés bereik je door het deeg snel en kort door elkaar te mengen en niet te lang te kneden. Kneed je het deeg te lang dan vormt het gluten en worden je koekjes al snel taai. Handig om te weten, niet waar?

Baby it’s cold outside

Deze dambordkoekjes zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn – ondanks hun indrukwekkende uiterlijk – heel makkelijk te maken en de meeste ingrediënten heb je vaak al huis. Helemaal top dus om op een regenachtige dag of  luie zondagmiddag te maken.

dambordkoekjes

dambordkoekjes
Totale tijd1 uur 50 minuten

Dambordkoekjes

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

25 Stuks
  • 150 g koude boter
  • 300 g bloem Zeeuwse
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 eiwit

Bereidingswijze: 

  • Snijd de boter in blokjes. Vorm op je werkvlak een bergje van de bloem, maak er een kuiltje in en doe de suiker, het ei, de boter en het zout erin. Snijd met 2 messen alles goed door elkaar en klein en kneed vervolgens met koele handen tot een soepel deeg. Kneed niet te lang, stop zo gauw het glad en goed gemengd is. Verdeel het deeg in 2 delen, het ene net iets groter dan het andere. Kneed het cacaopoeder door het kleine deel.
  • Klop het eiwit los. Rol het lichte deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik en snijd er 5 repen van 25 x 1 cm van. Snijd 4 gelijke repen uit het donkere deeg. Stapel de repen in 3 lagen van steeds 3 repen op elkaar. Begin met 2 lichte repen, met daartussen een donkere, en wissel de kleuren voor de tweede en derde laag af, zodat een dambordpatroon ontstaat. Kwast de kanten die tegen elkaar aan komen te liggen steeds dun in met eiwit om de repen vast te plakken. Je krijgt zo een lange vierkante deegstaaf. Bedek losjes met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hete lucht 180 °C). Snijd plakjes van 5 mm dik van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 10 minuten gaar. Laat ze 10 minuten afkoelen op de bakplaat op een rooster en leg ze vervolgens direct op een rooster om helemaal af te koelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.