Podcasts zijn booming, en schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik ben dol op dit medium en host er met veel liefde zelf ook eentje. Alleen al van het luisteren naar culinaire podcasts zou je een dagtaak kunnen maken. In dit artikel deel ik mijn favo culinaire podcasts van dit moment, uit binnen- en buitenland. Veel luisterplezier!
Home Cooking
Dit is al een wat oudere podcast, maar eentje die zo heerlijk is dat ik ‘m je niet wil onthouden. Relatief onbekend ook in Nederland: Homecooking. Deze podcast wordt gemaakt door Samin Nosrat (bekend van het geweldige Salt, Fat, Acid, Heat kookboek en de gelijknamige Netflix-serie) en Hrishikesh Hirway (van de bekende podcast Song Exploder). Ze begonnen hun podcast in de covid-periode en delen er bergen tips om te koken met wat je in huis hebt.
Etenstijd
In de podcast Etenstijd bespreken Yvette van Boven en Teun van der Keuken drie keer per week hun lievelingskost. Van een ingrediënt tot een keukenapparaat en van horeca-ervaringen tot kooktips. Natuurlijk vertellen ze ook wat ze zélf gaan eten die avond. Allemaal in 20 hapklare minuten, perfect voor aan het einde van de dag.
Table Manners
Strikt genomen geen culinaire podcast, wel een heerlijke kletspodcast waar véél in gegeten wordt. In Table Manners koken zangeres Jessie Ware en haar moeder Lennie voor hun gasten. Absolute wereldsterren schuiven aan om te praten over van alles. Doordat ze komen eten, ontstaat een heel informele sfeer waarin iedereen heel ontspannen met elkaar kletst. Enorme aanrader.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wellness Unpacked with Ella Mills
Deze podcast van Ella Mills, founder van het bedrijf Deliciously Ella, gaat over wellness in de allerbreedste zin van het woord. Ze kijkt heel holistisch naar lekker in je vel zitten. Door voeding (plantaardig in haar geval), maar ook door beweging, mindfulness en een goede nachtrust. Met prominente gasten bespreekt ze van alles: van manifesteren tot gut health en slaaptips. Een aanrader voor iedereen die zich beter wil voelen op alle mogelijke niveaus.
Mangiare!
Dit programma van journalist Petra Possel was een begrip op de radio, maar is er tegenwoordig ook als podcast. Met verschillende gasten praat ze over koken, eten en het culinaire leven. Magiare! is een lekker programma om op de achtergrond aan te hebben tijdens het koken.
Cheft
Culinair journalist maakte Cheft, een culinaire podcastserie waarin ze uitgebreid sprak met de beste Amsterdamse chef-koks. Ze kijkt mee in hun keuken, gluurt in de pannen en vraagt ze het hemd van het lijf. Van Joris Bijdendijk van RIJKS tot Leonardo Pacenti van Toscanini en Freek van Noortwijk van onder andere BREDA. Hiske maakt samen met Joël Broekaert ook een andere podcast: Makkelijke Eters.
Eetgeheimen
Mijn eigen podcast mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. In Eetgeheimen spreek ik bekende Nederlanders, die ik het hemd van het lijf vraag over hun ‘eetgeheimen’. Van hun lievelingseten, tot hoe kookten hun ouders vroeger én ik ben natuurlijk benieuwd naar alle guilty pleasures! De meeste BN’ers delen het recept van hun favoriete maaltijd met mij, én natuurlijk speel ik die weer één op één naar jou door. Benieuwd naar het lievelingskostje van bijvoorbeeld Chantal Jansen? Of Paul de Leeuw. Check hier alle recepten. Mijn podcast beluisteren? Dat kan op zowel Podimo en Spotify.
Dit bericht op Instagram bekijken
Bon Appétit Food People
Eén van de allerleukste culinaire magazines is het Amerikaanse Bon Appétit als je het mij vraagt. En dat magazine is er ook in podcastvorm! Consulting editor Amanda Shapiro praat in deze podcast over allerlei culinaire onderwerpen: van de perfecte chocolate chip cookies tot de voordelen van een airfryer, en de beste manier om kip te grillen.
We kunnen eten!
De Amsterdamse Emilie Majoor kookt al sinds jaar en dag voor haar vrienden en familie. Eén van die vrienden kwam met het idee om daar een podcast van te maken, en dat is gelukt! Iedere aflevering maakt ze een gerecht met een van haar vaste gasten. Langzaam, zodat je mee kunt koken als je wilt. Van gnocchi met één van haar beste vrienden tot Indiase balletjes met haar moeder: het één nog lekkerder dan het ander.