Croque madame: ham-kaas tosti met bechamelsaus en een spiegelei

Croque madame 

Deze Franse tosti is overheerlijk, en lijkt op de croque monsieur. De croque monsieur wordt doorgaans gemaakt met bechamelsaus, en de vrouwelijke variant met een spiegelei. Mijn versie is the best of both worlds! Ik maak ‘m deze keer met bechamelsaus én dat gebakken eitje. 

Gek op tosti’s? Lees dan eens mijn artikel over de perfecte tosti

Emmentaler kaas 

Voor deze croque madame gebruik ik Zwitserse Emmentaler kaas. Dit is een halfharde kaas, gemaakt van koemelk: romig, fris, lichtzoet en ziltig van smaak. Hoe langer gerijpt, hoe zoeter en voller de kaas wordt. Emmentaler smelt goed, en is daarom bij uitstek geschikt voor deze tosti.    

Tip: ik leg de croque madame op een bakplaat bekleed met bakpapier. De kaas smelt, wat voor wat rommel kan zorgen. Met deze grillmat blijft je oven prachtig schoon, en kun je het bakpapier de deur uitdoen. Herbruikbaar én milieuvriendelijk!

Croque madame
Croque madame
Totale tijd30 minuten

Croque madame: ham-kaas tosti met bechamelsaus en een spiegeleitje

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

2 personen
  • 25 gram boter + extra om te bakken
  • 30 gram bloem
  • 250 ml melk
  • peper en zout
  • 4 sneden goed stevig (wit) brood
  • 4 plakken Emmentaler kaas
  • 2 plakken ham
  • 50 gram geraspte Emmentaler
  • 2 eieren
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze: 

  • Smelt de boter in een steelpannetje en laat uitbruisen. Voeg bloem toe en laat de roux even garen maar niet bruin worden. Voeg de melk in delen toe, laat het steeds goed opgenomen worden. Breng de bechamelsaus op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Besmeer 2 boterhammen met een flinke lepel saus. Beleg elk met een plak ham en een plak kaas en leg de andere boterham er op. Smeer de bovenkant ook in met saus en strooi de geraspte Emmentaler kaas er overheen.
  • Leg de croques op een bakplaat met bakpapier en laat ongeveer 15 minuten toasten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de bovenkant bruin.
  • Bak ondertussen 2 spiegeleitjes in wat boter in een anti-aanbakpan. Haal de croques uit de oven, leg op ieder een gebakken ei en serveer direct!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.