Brunch recepten

Cranberry ricotta scones

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 20 minuten
  • Aantal personen 15 scones

Ingredienten

300 gr bloem

1 tl zout

1 el bakpoeder

1 tl baking soda

40 gr kristalsuiker

115 gr koude boter, in blokjes

1 groot ei

120 gr ricotta

50 ml volle melk

100 gr cranberries gedroogd, fijngehakt

Extra: 1 ei

Sharing is caring!

Cranberry ricotta scones

Cranberry ricotta scones

Cranberry ricotta scones horen wat mij betreft bij de kerstdagen. Heerlijk om ze te bakken en nog warm te serveren met clotted cream en een goede jam.

Om de scones een kerstgevoel mee te geven maakte ik ze met cranberries en ricotta. Je zou er eventueel nog wat sinaasappelrasp doorheen kunnen doen en een snufje kaneel, dan krijg je nog meer het kerstgevoel.

Maken van de scones

Om de scones te maken begin je met het voorverwarmen van de oven. Deze scones zijn iets minder stevig qua deeg dan gewone scones. Dit komt door het gebruik van de ricotta.

Daardoor kun je de scones het beste op de bakplaat scheppen met twee lepels.

Om het deeg te maken gebruik ik meestal de keukenmachine. Daarvoor doe ik de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en de suiker in de kom van de machine.

De (ijskoude) boterblokjes voeg ik daaraan toe en dan pulseer ik even kort om alles goed te mengen tot je een korrelige structuur hebt.

Mengen met de ricotta, melk en ei.

Om lekkere cranberry ricotta scones te maken moet je vooral zorgen dat je het deeg niet te lang mengt. Hoe langer je het mengt des te stugger het wordt. Zorg dat het net gemengd is. Dan is het goed.

Het bloem/boter mengsel doe ik in een kom. In een andere kom meng je de ricotta met de melk en het ei. Dit klop je even goed door. Doe het nu bij je bloemmengsel en roer dit even door tot gemengd.

Nu is het tijd om je cranberry ricotta scones te gaan bakken. Gebruik hiervoor een bakplaat met bakpapier of een siliconen mat. Maak met twee lepels hoopjes en vorm die indien nodig nog een beetje met de lepel of je handen na.

Bak voor 20 minuten en serveer ze warm met clotted cream en jam!

Check hier alle kerstrecepten

Cranberry ricotta scones

Cranberry ricotta scones

Aantal personen: 15 scones
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 40 gr kristalsuiker
  • 115 gr koude boter, in blokjes
  • 1 groot ei
  • 120 gr ricotta
  • 50 ml volle melk
  • 100 gr cranberries gedroogd, fijngehakt
  • Extra: 1 ei

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C
  2. Meng bloem, zout, bakpoeder, baking soda en suiker in een grote kom.
  3. Meng de koude boter erdoor tot het een kruimelig deeg is. Dit kun je met de hand doen of met een keukenmachine. Pulseer dan kort tot je de gewenste structuur hebt.
  4. Meng in een andere kom de ricotta met ei en melk. Roer door het bloemmengsel. Meng dit kort. Te lang mengen zorgt voor een taaie structuur.
  5. Spatel de gehakte cranberries er voorzichtig doorheen.
  6. Maak nu met twee lepels hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  7. Bestrijk met het losgeklopte ei en bak 20 minuten in de oven.

Nog meer lekkers