Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten

Zo maak je deze couscous salade

De gekookte broccoli- en bloemkoolroosjes maak je extra lekker door ze op te bakken in een mengsel van rode ui en baharat. Baharat is dus een Arabische specerijenmix. Dit eeuwenoude mengsel bevat vaak paprikapoeder, zwarte peper en komijn, maar er wordt volop mee gevarieerd en elke mix is anders. Vaak vind je er ook kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in. Wist je trouwens dat ‘baharat’ eigenlijk ‘kruid’ of ‘specerij’ in het Arabisch betekent? Het mengsel wordt veel gebruikt in allerlei landen in het Midden-Oosten, rond de Perzische Golf en zelfs in Noord-Afrika.

Terug naar de groenten. Die serveer je dus met die gefruite ui met baharat, maar ook met pijnboompitten en knoflook. Daaraan voeg je de couscous en sultana rozijnen toe; en dit het geheel bak je nog 5 minuten op middelhoog vuur door. Vervolgens breng je het geheel op smaak met citroenrasp en -sap, zout en peper.

Je serveert de couscous salade met artisjokharten en kappertjes. Klinkt lekker, toch? Hop, de keuken in!

Ook heel lekker: deze Marokkaanse lamstajine met couscous

Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten

Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten
Totale tijd20 minuten

Couscous salade met bloemkool, broccoli en artisjokharten

4.38 van 8 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 300 g couscous
  • 400 g bloemkool- en broccoliroosjes kleiner gesneden
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui in dunne halve ringen
  • ½ tl baharat
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 teen knoflook geperst
  • 3 el rozijnen bv. sultana's
  • rasp en sap van 1 citroen
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 200 gr gemarineerde artisjokharten uit blik, uitgelekt, grof gesneden
  • 1 el kappertjes grof gehakt

Bereidingswijze: 

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de bloemkool- en broccoliroosjes in 5 minuten beetgaar in kokend water. Giet de groenten af. Roer de couscous los.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan. Voeg de rode ui en baharat toe en fruit de ui in 5-10 minuten op middellaag vuur. Bak de pijnboompitten en knoflook 1 minuut mee.
  • Voeg de broccoli, bloemkool, couscous en sultana’s toe en bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur uit en schep de citroenrasp en het -sap erdoor. Breng de couscoussalade op smaak met zout en peper.
  • Serveer de couscous met de artisjokharten en kappertjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 430kcalKoolhydraten: 77gProteine: 13gVet: 8gVerzadigde vetten: 1gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 4gNatrium: 286mgKalium: 590mgVezels: 8gSuiker: 4gVitamine A: 5IUVitamine C: 51mgCalcium: 52mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.