Classic onion rings
Je kent ze misschien van Amerikaanse fast food ketens, maar zelfgemaakt zijn ze nog lekkerder: onion rings. Hartig, super knapperig en luchtig. Zó horen ze. Groente in een knapperig jasje vind je overal ter wereld. Deze crispy uienringen krijgen hun knapperige buitenkant door een eenvoudig beslagje van zelfrijzend bakmeel, zout, peper en – jawel – bier. Dat bier zorgt ervoor dat het jasje straks zo perfect luchtig en knapperig wordt. Zo’n zelfde soort beslagje kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld kibbeling. In plaats van bier wordt voor dit type beslag ook vaak ijskoud bruiswater gebruikt. Bijvoorbeeld in deze knapperige groente tempura, nog een aanrader.
De uien frituren: tips en trucs
Zorg voor genoeg schone, plantaardige olie om in te frituren. Rijst– of arachideolie is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Zorg dat je de olie verhit tot de juiste temperatuur, niet te koud en niet te heet. Te koude olie zal ervoor zorgen dat de onion rings zich volzuigen met olie, te hete olie maakt dat de buitenkant ervan snel verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Maak de plakken ui voorzichtig los met je vingers, zodat je losse ringen overhoudt. Frituur niet te veel onion rings tegelijk, want dan daalt de temperatuur van de olie te snel.
Meer home made fast food in je leven? Snap ik. Maak bijvoorbeeld eens deze pulled pork burger.

Classic onion rings
Ingrediënten
- Olie om in te frituren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- Zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 blikje bier van 330 ml sprankelend mineraalwater kan ook
- 4 uien in ringen
Bereidingswijze:
- Verhit een frituurpan tot 190 °C. Leg een laagje keukenpapier op een bakplaat of grote plank.
- Doe het bakmeel in een kom, meng er wat zout en peper doorheen en maak een kuiltje in het midden. Giet het bier in het kuiltje en mix tot een glad beslag. Roer niet al te enthousiast, want dan roer je alle luchtigheid uit het beslag.
- Haal de uienringen los met je vingers en verdeel in 3-4 porties (afhankelijk van de grootte van je frituurpan). Doop een portie uienringen in het beslag, laat even uitlekken boven de kom en laat direct in de hete olie zakken. Frituur in enkele minuten goudbruin en knapperig.
- Schep de uienringen uit de olie, tik de meeste olie er boven de frituurpan af en laat uitlekken op het keukenpapier. Bak de overige porties uienringen op dezelfde manier.
- Leg de uienringen op een serveerschaal, bestrooi met wat extra zeezoutvlokken en serveer meteen.
- Lekker als snack of op burgers.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
