Churros met misokaramelsaus

Wat zijn churros?

Voor degenen die nog niet bekend zijn met churros, een korte introductie. Churros zijn lange, gefrituurde deegsticks die oorspronkelijk uit Spanje komen. Het deeg wordt gemaakt van bloem, water, boter en eieren, en wordt vervolgens gefrituurd tot een krokant gouden bruin. Ze hebben een knapperige buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Traditioneel worden ze geserveerd met dikke, romige chocoladesaus om in te dippen en bestrooid met kristalsuiker.

Churros zijn populair in veel Spaanssprekende landen en zijn de laatste jaren steeds meer in trek gekomen over de hele wereld. Hun krokante textuur en zoete smaak maken ze tot een perfecte snack of dessert voor elke gelegenheid.

De magie van misokaramel

Nu vraag je je misschien af: “Wat is misokaramel eigenlijk?”, misokaramelsaus is een heerlijke saus gemaakt van miso (gefermenteerde sojabonenpasta), suiker, boter en room. De umami-smaak van de miso voegt een fantastische diepte toe aan de zoete karamel, wat resulteert in een complexe en verslavende smaakervaring. Het is een perfecte balans tussen zoet en hartig, en het past verrassend goed bij de churros.

Verras je vrienden met deze fusion snack

Churros met misokaramelsaus zijn ook geweldig om te delen met vrienden. Verras ze met deze unieke combinatie en ze zullen versteld staan van je culinaire creativiteit. Het is een geweldige conversation starter en een leuke manier om samen nieuwe smaken te ontdekken. Bovendien kun je de saus gemakkelijk van tevoren maken, zodat je alleen nog de churros hoeft te frituren als je gasten er zijn. Super handig!

Churros min

Mix it up met verschillende smaken

Het leuke aan dit recept is dat je eindeloos kunt variëren met smaken. Probeer bijvoorbeeld chocolade toe te voegen aan de misokaramelsaus voor een extra decadent dessert. Of gebruik rode miso in plaats van witte miso voor een intensere umami-smaak. Je kunt ook spelen met verschillende toppings voor de churros, zoals geraspte kokos, gehakte noten of een snufje zeezout. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dus waar wacht je nog op? Haal die spuitzak tevoorschijn en ga aan de slag met deze heerlijke churros met misokaramelsaus. Laat je innerlijke fusion chef los en verwennen je smaakpapillen met deze unieke en verslavende snack. Geloof me, één hap en je bent verkocht.

Churros min
Totale tijd45 minuten

Churros met misokaramelsaus

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 200 gr suiker
  • 150 gr roomboter
  • 200 gr slagroom
  • 2 tl miso
  • 300 gr bloem
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 4 eieren maat M
  • Snufje zout
  • Ca 750 ml – 1 liter Zonnebloemolie om in te frituren – hoeveelheid ligt aan de maat van de pan.

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van de misokaramelsaus. Breng 100 gram suiker en 100 ml water in een steelpan zachtjes aan de kook tot een goudbruine karamel ontstaat. Voeg voorzichtig 200 ml slagroom toe en roer goed door.
  • Haal de saus van het vuur, voeg 50 gram roomboter en 2 theelepels miso toe, en roer goed door. Roer de misokaramelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen te voorkomen. De saus wordt dikker naarmate deze afkoelt.
  • Verwarm in een steelpan 100 gram roomboter, 50 gram suiker en 300 ml water tot de boter gesmolten is en het mengsel begint te koken. Voeg in één keer 300 gram bloem, 2 theelepels kaneelpoeder en een snufje zout toe. Roer het mengsel krachtig door tot een deegbal ontstaat die loskomt van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen. Voeg daarna één voor één de eieren toe, goed roerend tot ze volledig opgenomen zijn en een glad beslag ontstaat. Laat het beslag afkoelen.
  • Verhit voor het frituren van de churros de zonnebloemolie in een braad- of stoofpan. Schenk er genoeg olie in tot de olie 1 centimeter van de rand komt. Verwarm de olie tot ca 180 graden. Test de temperatuur met een broodkruimel; als de kruimel direct begint te bruisen, is de olie klaar voor gebruik.
  • Meng ca 50 gram suiker met 1 theelepel kaneelpoeder en verdeel over een plat bord.
  • Schep het afgekoelde beslag in een spuitzak met een kartelspuitmondje. Spuit stukjes deeg van ongeveer 6-8 centimeter direct in de hete olie en knip ze met een schaar af (zie tip). Bak 5-6 churros per keer in 4-5 minuten goudbruin, draai ze eventueel halverwege (met een schuimspaan) om voor een gelijkmatige kleur.
  • Haal de churros uit de olie (met een schuimspaan) en wentel ze direct door de resterende suiker en kaneel. Serveer de warme churros met de misokaramelsaus.

Tip!

Tip:
Dit is een royale hoeveelheid, ook van de saus. De saus kun je ook op een pannenkoek, plakje cake, over een bolletje ijs of in de yoghurt eten.
Je kunt de churros gelijk in de pan laten vallen, of je maakt er eerst een paar – knipt ze al af en frituurt ze daarna. Leg ze dan wel op een stukje bakpapier.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.