De perfecte chocolade
Voor dit recept maak ik eigenlijk twee soorten chocolademousse. Die schep ik aan het einde laagje voor laagje in een glaasje, net als je dat met een parfait doet. In dit geval, ga ik voor een combi van pure chocolade en melkchocolade met karamel en zeezout. Die tweede is mijn persoonlijke favoriet. Vrijwel iedere chocolade is lekker om mousse van te maken. Pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade; gebruik what ever you like.
Au bain-marie
Voor deze chocolademousse smelt je dus twee soorten chocolade. Dit doe je au bain-marie. Dit is een techniek waarbij je een pannetje vult met water en deze op het vuur zet. Op de pan met water zet je een hittebestendige kom. Die vul je met een van de chocoladesoorten en wat boter. Dit doe je ook met de andere chocolade. Laat na het smelten afkoelen. Ondertussen ga je gewoon lekker verder met de andere stappen van het recept.
Tip!
De melkchocolade met karamel-zeezout zorgt bij het smelten wel voor een minder gladde substantie en het koelt ook wat sneller af. Dit is in principe zo met alle chocolade met extra ingrediënten No worries, als het te snel afkoelt zet je de kom gewoon weer even op een pannetje met heet water en smelt je het (au bain-marie) opnieuw.
Vrolijk kerstfeest
Dit is ook een heerlijk toetje voor tijdens de feestdagen. Je kan het van te voren maken en zo op tafel toveren. Houd je van meer uitdaging? I’ve got your back met nog veel meer heerlijke desserts. En wat dacht je van deze heerlijke cocktail als afsluiter?


Chocolademousse: een feestelijk dessert
Ingrediënten
- 80 gr roomboter
- 150 gr pure chocolade
- 150 gr melkchocolade met karamel en zeezout Extra om mee te versieren
- 6 eieren
- 65 gr suiker
- 250 ml slagroom
Bereidingswijze:
- Snijd de boter in blokjes en breek de pure chocolade en melkchocolade in kleinere stukjes (houd de chocolade apart van elkaar). Doe de pure chocolade samen met de helft van de boter (40 gram) in een hitte bestendige kom. Zet de kom op een pan met water, waar je een klein laagje water in hebt gedaan. Breng het water aan de kook, en laat de chocolade en boter smelten. Haal de kom van de pan en laat iets afkoelen.
- Herhaal de stappen om ook de melkchocolade met karamel en zeezout te laten smelten. Haal de kom van de pan en laat ook iets afkoelen terwijl je de volgende stappen maakt.
- Splits de eieren in eiwitten en eidooiers in totaal heb je 3 eidooiers nodig en 6 eiwitten. Klop de eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Zet apart (niet in de koelkast).
- Mix daarna met een mixer de eidooiers en 50 gram suiker tot een romig mengsel.
- Meng de helft van het eidooier mengsel door de pure gesmolten chocolade en de andere helft door de gesmolten melkchocolade. Spatel daarna de stijve eiwitten er door (de helft door de pure chocolade en de helft door de melkchocolade). Schep over in glaasjes, maak bijvoorbeeld laagjes. Zet in de koelkast en laat ca. 3 uur opstijven.
- Klop slagroom met een eetlepel suiker stijf. Schep een flinke klodder op de chocolademousse desserts. Schaaf er eventueel nog wat chocolade over.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.