Chicken ‘n waffles recept
Wat maakt chicken ‘n waffles nou zó ontzettend lekker? Nou, het is die perfecte balans tussen hartig en zoet. Stel je voor: je bijt in een stuk crispy kip, knapperig van buiten en super mals van binnen, met al die heerlijke kruiden die je smaakpapillen wakker schudden. En dan, als je dat combineert met een zachte, warme wafel die nét die zoete touch heeft… Bam! Smaken die normaal gesproken misschien tegenover elkaar staan, vormen hier juist een droomteam. En alsof dat nog niet genoeg is, komt daar die stroperige, boterige karamelsaus overheen.
Maar zoals met elk gerecht, is de sleutel tot succes natuurlijk: de details. Goede chicken ‘n waffles begint met de perfecte kip en een killer wafelbeslag. En ik heb een recept voor je dat je gelijk naar de keuken doet rennen.
Wist je dat…. de chicken ‘n waffles editie
Chicken ‘n waffles werd oorspronkelijk gegeten als late-night snack in jazzclubs. In de jaren ’30 van de vorige eeuw, in Harlem (New York), was het een populair gerecht onder muzikanten die na hun optredens in de nacht nog honger hadden. Het probleem was dat het te laat was voor diner, maar te vroeg voor ontbijt. Chicken ‘n waffles was dan dé perfecte oplossing: de kip was hartig en deed denken aan een diner, terwijl de wafels een zoete knipoog gaven naar het ontbijt. Zo ontstond de ultieme midnight snack!
Amerikaans comfortfood
We kunnen dus wel zeggen dat dit een écht Amerikaans recept is. En dat niet alleen, het is ook op-en- top comfortfood. Het is zoet, hartig, crunchy en fluffy allemaal in één hap, daar moet je toch gewoon een goed gevoel van krijgen?! Dit recept is voor mij dan ook één van mijn Amerikaanse comfortfood favorieten. Maar er is zoveel meer, denk aan burgers, corndogs, ribbs, cookies, cheesecakes. En dat is precies de reden waarom het Miljuschka Magazine er een Big American Christmas van gaat maken dit jaar. Dus meer van dit lekkers? En nog veel meer! Bestel dan nu het Miljuschka Magazine.

Chicken 'n waffles met karamelsaus
Ingrediënten
Voor de saus
- 150 gr roomboter ongezout
- 80 ml ahronsiroop
- 2 el appelstroop
- 75 ml gecondenseerde melk
- snuf zout
Voor de wafels
- 100 gr roomboter ongezout
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 tl kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 4 middelgrote eieren
- 180 gr volle yoghurt
- 300 ml volle melk
- Zonnebloemolie (om het wafelijzer in te vetten)
Voor de kip
- 500 gr kippendijen
- 2 tl zout
- 2 tl oregano
- 2 el paprikapoeder
- 2 tl cayennepeper
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl peper
- 400 ml karnemelk
- 200 gr bloem
- 120 gr cornflakes
- 1 flinke laag zonnebloemolie (om in te frituren)
Bereidingswijze:
- Begin met het marineren van de kip. Doe de karnemelk met de helft van alle kruiden in een kom. Meng hier de kip door en laat in de koelkast staan tot gebruik.
- Maak dan de karamelsaus. Hiervoor smelt je de 150 gr boter in een pannetje en dit laat je voor een minuut of 5 rustig door pruttelen tot de boter een karamelkleur krijgt. Let wel op want het gaat - net als met karamel - ineens hard en je wilt geen verbrande boter.
- Zodra de boter mooi bruin is voeg je hier de ahornsiroop, gecondenseerde melk, appelstroop en zout toe. Dit laat je nog even samen pruttelen tot het ietsje is ingedikt.
- Smelt de boter. Roer in een kom het bakmeel, de suiker en het zout door elkaar met een garde.
- Klop in een andere kom de eieren los met een garde. Roer de yoghurt, melk en de gesmolten boter (per 4 wafels) erdoor.
- Schenk, al roerend, het yoghurtmelkmengsel bij de droge ingrediënten. Roer goed met de garde tot het net gemengd is, een paar klontjes zijn niet erg.
- Verwarm het wafelijzer voor. Vet het ijzer licht in met wat olie, boven en onder. Vul het ijzer met ¼ van het beslag. Sluit het wafelijzer en bak de wafel in ca. 8 min. lichtbruin en gaar. Herhaal met de rest van het beslag.
- Doe de bloem in een kom en voeg hier de andere helft van de kruiden voor de kip toe. Breng op smaak met zout en peper en meng goed door elkaar. Doe de cornflakes in een kom en meng er 2 eetlepels van het bloemmengsel door. Klop de eieren los in een kom.
- Wentel de kip eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de cornflakes. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is.
- Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een pan. Haal de kip door het bloemmengsel heen en frituur de kip 8-10 minuten totdat de kip goudbruin en gaar is.
- Laat uitlekken op een keukenpapier.
- Leg de wafels op een bord. Leg hierop de gefrituurde kip en schenk de karamelsaus erover.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.