Knapperig, cheesy én hartstikke snel klaar: deze cheesy smashed potatoes zijn een bijgerecht uit duizenden. In dit recept laat ik je zien hoe je ze zo onweerstaanbaar maakt.
Smashed potatoes: de basics
Smashed potatoes zijn geplette, knapperig gebakken aardappels uit de oven. Door het pletten, het ‘smashen’, krijgen de aardappels extra veel oppervlakte en hebben ze alle kans om écht knapperig te worden. Reken dus op veel crispy randjes en een zachte smeuïge binnenkant. Door de aardappeltjes eerst te koken, ze dan te pletten met een vork en te roosteren in de oven, krijg je dit resultaat. Ik gebruik hier olijfolie, maar je zou ook gesmolten boter kunnen gebruiken. Panko, Japans broodkruim, helpt om de aardappels nog knapperig te maken. Voor het cheesy effect, en omdat bijna alles in het leven beter is met gesmolten kaas, voeg ik ook wat geraspte kaas toe. Ik ga voor belegen kaas, het liefst een boerenkaas die ik zelf rasp maar met supermarktkaas uit een zakje kan het ook.
Lekker bij alles
Deze aardappeltjes zijn lekker bij zo’n beetje alles. Ik vind ze het perfecte bijgerecht bij bijvoorbeeld een gevulde pompoen, geroosterd vlees of een hele vis. Als je een etentje geeft, tijdens Kerst of gewoon of een doordeweekse dag. Je zou er trouwens ook nog wat fijngehakt bladpeterselie of bieslook overheen kunnen strooien voor een fris groen accent.
Zin in meer aardappel? Probeer eens deze aardappelkoekjes met dille. Zo lekker!

Cheesy smashed potatoes
Ingrediënten
- 1,25 kg kleine aardappeltjes schoongeboend
- Olijfolie
- Zeezoutvlokken en zwarte peper
- 2 el panko
- 75 g geraspte kaas liefst belegen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Hussel de aardappeltjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 30-40 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn en je ze makkelijk inprikt met een vork.
- Druk de aardappels met een vork deels plat en druppel er nog wat olijfolie overheen. Meng de panko met de geraspte kaas en bestrooi hiermee de aardappeltjes. Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C en zet nog 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.