Canestrini al limone e finocchio zijn heerlijke koekjes met citroen en venkel, in een vrolijke bloemenvorm. Per Italiaanse regio heten deze koekjes net iets anders en hebben ze ook net wat andere ingrediënten. Ze hebben ook lang niet altijd citroenglazuur. Voor mij een must.
Wat maakt deze koekjes zo bijzonder?
Canestrini zijn van die typisch Italiaanse koekjes die je bij een goede espresso of cappuccino krijgt. Ze zijn licht, boterig en kruimelig, maar door de citroen en venkel krijgen ze nét dat beetje extra. Die frisse, bijna zomerse touch van de citroen maakt ze lekker levendig, terwijl de venkel een subtiele kruidigheid toevoegt. Dit is zo’n koekje waarvan je bij de eerste hap denkt: “Wacht even, wat is dit?” En voor je het weet, heb je er drie op. Oeps.
Een koekje met geschiedenis…
Deze Canestrini koekjes zijn niet zomaar een verzinsel uit een hippe bakkerij. Nope, dit is een recept dat al generaties lang in Italië wordt gemaakt. Oorspronkelijk komen ze uit de Noord-Italiaanse regio’s zoals Trentino-Alto Adige, waar ze bekendstaan om hun boterige, kruimelige textuur en subtiele smaak. Italianen eten ze graag bij een kopje sterke espresso of een glas dessertwijn. Ja, echt. Deze koekjes zijn dus niet alleen lekker bij de koffie, maar ook als een chique afsluiter van je diner. En zeg nou zelf, een koekje bij je wijn? Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren!

Venkel en citroen, een match made in heaven!
Wat deze koekjes zo speciaal maakt, is die unieke combinatie van smaken. Citroen en venkel is misschien niet de eerste combi waar je aan denkt bij koekjes, maar in Italië weten ze wel beter. Venkelzaad heeft een licht anijsachtige smaak die perfect samengaat met de frisse, bijna bloemige tonen van citroen. Het geeft de koekjes een onverwachte diepgang zonder dat ze té kruidig worden. En het mooiste? Venkelzaad helpt ook nog eens bij de spijsvertering. Dus laten we het zo bekijken: deze koekjes zijn niet alleen goddelijk lekker, ze zijn ook nog eens goed voor je buik. Win-win!
Makkelijk om te maken? Absoluut!
Denk je nu: “Klinkt lekker, maar vast moeilijk?” Nope! Dit is echt zo’n recept waarmee je iedereen versteld doet staan, terwijl je zelf nauwelijks moeite hoeft te doen. Het deeg is simpel en snel te maken, even mixen, uitrollen, uitsteken en hup, de oven in. Een beetje poedersuiker eroverheen en je hebt koekjes die er niet alleen fantastisch uitzien, maar ook smaken alsof ze rechtstreeks uit een Italiaanse pasticceria komen.
Dus, trek die schort aan, zet een fijn Italiaans muziekje op en waan je even in Toscane terwijl de geur van versgebakken Canestrini door je keuken zweeft. Buon appetito!

Canestrini al limone e finocchio: koekjes met citroen en venkel
Ingrediënten
- 3 eieren
- 150 g bloem + extra om te bestuiven
- 100 g aardappelzetmeel
- 75 g poedersuiker + 250 g voor het glazuur
- 1 mespunt zout
- 1 biologische citroen
- 1 vanillestokje
- 2 el venkelzaad
- 150 g koude boter
Bereidingswijze:
- Kook de eieren in 9 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze, halveer ze en haal de harde eidooiers eruit.
- Zeef de 150 g bloem met het aardappelzetmeel, 75 g poedersuiker en het zout boven een ruime kom en meng alle ingrediënten goed met een garde. Rasp de gele schil van de citroen erboven (bewaar de vrucht voor het glazuur). Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap met het mes het merg eruit en voeg het merg toe. Maal het venkelzaad wat fijner in de vijzel en voeg toe. Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze erbij. Maak met koele handen een mengsel met een zanderige, kruimelachtige structuur. Voeg meteen de eidooiers toe en kneed snel tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor tot 160 °C. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad, tot een lap van ca. 1 cm dik. Steek er met de bloemuitsteker zoveel mogelijk bloemen uit. Maak met de spuitmond gaatjes in de bloemen. Leg de canestrini op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar. Ze mogen niet kleuren. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
- Pers de citroen uit. Voeg 4-5 eetlepels sap toe aan de 250 g poedersuiker voor het glazuur en roer tot een dikke glazuur (denk: yoghurtdikte). Bestrijk de afgekoelde koekjes met een dun laagje citroenglazuur, eventueel met behulp van de spuitzak. Deze koekjes zijn het lekkerst bij thee.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.