Caesar pasta salade
Iedereen kent de Caesar salade wel. Het is een klassieke salade die wordt gemaakt van romaine sla, croutons, Parmezaanse kaas, en een Caesar dressing. Deze dressing is meestal gemaakt van ingrediënten zoals knoflook, citroensap, olijfolie, ei, Worcestersaus, ansjovis, Dijon mosterd, en zwarte peper. En om het af te maken wordt er ook vaak een lekker stukje kip opgedaan. Ik doe dit ook en als extra ingrediënt doe ik er ook nog pasta bij. Daardoor krijg je dus niet een gewone Caesar salade, maar een Caesar pasta salade.
Waar komt de Caesar salade vandaan?
Lang zal ze leven, lang zal ze leven! Hoera, Hoera! Ja, dames en heren, je gelooft het niet, maar de Caesar salade viert dit jaar (2024) zijn 100ste verjaardag! Dus laten we even 100 jaar terug in de tijd gaan en kijken waar deze klassieker vandaan komt.
Ten eerste de Caesar salade werd gecreëerd door hoe kan het ook anders, Caesar Cardini, een Italiaans-Amerikaanse chef-kok, in de jaren 1920. Het verhaal gaat dat Cardini, die een restaurant runde in Tijuana, Mexico, de salade op een drukke dag maakte met de ingrediënten die hij nog in zijn keuken had, lucky basterd. Dit gebeurde waarschijnlijk op 4 juli 1924, tijdens de drukte van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.
Volgens de legende waren de voorraden in het restaurant bijna op, en moest Cardini improviseren met wat er nog beschikbaar was. Hij gebruikte romaine sla, croutons, Parmezaanse kaas, en maakte een dressing van olijfolie, citroensap, ei, Worcestersaus, knoflook, en mosterd. De originele versie bevatte geen ansjovis; de smaak van ansjovis kwam van de Worcestersaus. De salade werd aan tafel bereid, wat bijdroeg aan de theatrale ervaring van de salade.
De Caesar salade werd al snel populair en dat was vooral bij Amerikaanse toeristen die Tijuana bezochten tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. De unieke smaak en de verse, eenvoudige ingrediënten droegen bij aan de populariteit van de salade. En de rest is history.
Caesar in alle vormen
De Caesar salade is hot! Het concept mag dan 100 jaar oud zijn, maar dat bekent niet dat het saai is. Integendeel zelfs, de Caesar salade is hot! Niet alleen ik maakte mijn eigen variant, maar heel foodie land is tegenwoordig bezig met hun eigen versie van de Caesar. Hoe die eruitzien? Bijvoorbeeld een Caesar burger of een Caesar salade wrap? Ja, omg dit wil je. Kijk maar eens in de video’s hieronder. Wat ben ik toch dol op inspiratie op doen op social media. Mijn brein is al helemaal bezig met wat ik allemaal zou doen. Maar laten we eerst teruggaan naar deze Caesar pasta salade. Hoe je die maakt? Dat vertel ik je namelijk precies hieronder.
@rachaellsrecipesI have yet to meet someone who doesn’t like caesar salad. Also, sorry if you don’t like crunchy bread, but turning the bun into garlic bread-like crouton takes it to the next level. ALSO AGAIN, replacing the egg wash with caesar dressing to make it even more extra Crunchy Chicken Caesar Sub *makes 4 sandwiches Sub rolls of choice 1lb chicken tenderloins, tenderized 2 hearts romaine lettuce, washed, dried, chopped Fresh grated parmesan Lemon, juiced Caesar dressing, for salad + 1/2 cup for breading @progresso breadcrumbs or panko for breading Flour for breading @chosenfoods avocado oil For garlic butter 2 heads of garlic, roasted 1 tbsp parsley, finely chopped 8 tbsps unsalted butter, softened 1/8 cup fresh parmesan, grated Salt and pepper *full recipe can be found at http://rachaellsrecipes.com♬ Lady Love – Piero Piccioni

Caesar pasta salade
Ingrediënten
- 2 stronkjes little gem sla
- 1 komkommer
- 400 gr penne of vlinderpasta
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 4 stuks kippendijfilets zo'n 400 gram in totaal
- 30 gr pijnboompitten
- 60 gr Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Voor de dressing
- 3 tenen knoflook
- 1 el Dijon mosterd
- 3 stuks ansjovisfilet
- snuf zout
- 3 eigeel
- 1 el Worcestershire saus
- 2 el olijfolie
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 citroen rasp en sap
Bereidingswijze:
- Snijd de little gem in kleinere stukken. Snijd de komkommer in partjes.
- Kook de pasta en giet af.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de kip met de knoflookpoeder, paprikapoeder, uienpoeder en Italiaanse kruiden goudbruin en gaar. Snijd de kip in kleinere stukken.
- Voor de dressing doe je de knoflooktenen, de ansjovis en het citroensap in een blender. Voeg de mosterd, de Worcestershire saus, zout en het eigeel toe en blend dit tot een egale dressing. Voeg tijdens het blenden langzaam de olijfolie toe. Voeg als laatste de Parmezaan rasp en de citroenrasp toe. Meng dit met een lepel goed door elkaar.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze kleur krijgen.
- Doe de little gem, komkommer, kip en pijnboompitten in een grote saladekom. Schenk de dressing over de salade en meng goed door.
- Maak de salade af met geraspte Parmezaanse kaas. Genieten maar!
- Recepten
- Lente
- Maaltijdsalade recepten
- Pasta recepten
- Pastasalade recepten
- Salade recepten
- Seizoensrecepten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.