Bulgogi (Koreaans rundvlees)

In Nederland worden Koreaanse gerechten steeds bekender en geliefder. Dat komt mede door de groeiende interesse in internationale keukens en de diversiteit van gerechten. Bulgogi is een van deze populaire Koreaanse gerechten. Je kent hem misschien wel door Instagram of TikTok. Het populaire gerecht bulgogi, wat letterlijk ‘vuurvlees’ betekent, bestaat uit dun gesneden rundvlees gemarineerd in de meest lekkere marinade ever. Ik zou zeggen: leg ter voorbereiding een servet klaar, tijdens het koken of lezen van dit recept kan het zomaar zijn dat je begint te kwijlen. It’s that good!

Bulgogi

Bulgogi bestaat al eeuwenlang en werd voor het eerst gegeten door de aristocratie in het oude Korea. Met dit hoogwaardige vlees werden gasten enorm verwend. Het wordt tegenwoordig vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden, zoals met feestdagen en familiebijeenkomsten. Zelf vind ik het een geweldige keuze voor een gezellig diner met vrienden of mijn gezin.

Voor bulgogi vind ik het van belang dat je alles uit de kast haalt. Een biefstukje van de supermarkt gebruik ik daarom liever niet. Het liefste ga ik langs een goede slager of vleesboerderij. Dan ben je er bijna zeker van dat het vlees mals en sappig is. De marinade van de bulgogi zorgt voor een heerlijke zoet-zoute smaak. Daarnaast geeft het grillen van het vlees een rokerige smaak die de bulgogi nog lekkerder maakt.

Bulgogi kan op verschillende manieren gegeten worden. Het lekkerste vind ik het om de dun gesneden plakjes vlees met alles erop en eraan op een groot slablad te serveren, zo creëer je een soort wrap. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bulgogi met rijst te serveren, ook mega lekker!

Biefstuk bakken

Biefstuk bakken, het kan soms een uitdaging zijn. In mijn artikel ‘Biefstuk met frites en bearnaisesaus van Joris Bijdendijk‘ besteed ik daarom aandacht aan de kunst van biefstuk bakken. Als je de juiste stappen volgt, hoeft het namelijk nog lang niet zo moeilijk te zijn als je denkt.

Bulgoni 1 miljuschka

Bulgoni 1 miljuschka
Totale tijd1 uur 30 minuten

Bulgogi

3.97 van 29 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 3 st. biefstuk (ca 100 gr per stuk)
  • 20 gr gember
  • 7 el sojasaua
  • 2 el mirin
  • 3 el rijstazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 peer
  • 2 tenen knoflook
  • 6 el kimchi
  • 150 gr basmati rijst
  • 1 spitskool (ca 600 gr)
  • 1 krop Romaine sla
  • 3 bosuien
  • 2-3 el sesamzaadjes
  • snuf peper
  • snuf zout

Bereidingswijze: 

  • Hak de gember fijn. Maak de marinade door de 4 el sojasaus, mirin, rijstazijn, bruine basterdsuiker en fijngehakte gember in een hoge maatbeker te mengen. Schil en snijd de peer in kleine blokjes en voeg toe aan de marinade. Knijp de tenen knoflook met een knoflookpers uit boven de marinade en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde marinade. Breng op smaak met peper.
  • Schenk de marinade in een ziploc zakje of een afsluitbare bakje en leg het vlees in de marinade. Zet 1 uur (of langer) in de koelkast.
  • Haal het vlees uit de marinade. Doe de overgebleven marinade in een steelpannetje, zet het op laag vuur en laat 3 minuten inkoken tot een dikkere saus. Voeg 1 eetlepel kimchi toe en pureer het geheel, met een staafmixer, tot een gladde saus.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de spitskool in kleine parten en besmeer ze royaal met 2-3 el sojasaus. Verhit een grillpan op hoog vuur, bak het vlees (100 gr per stuk) ongeveer 2 minuten aan beide kanten (ligt aan de dikte van de biefstuk). Haal de biefstukken van het vuur, leg deze op een bord en dek ze af met een stuk aluminiumfolie. Grill hierna de spitskool rondom bruin.
  • Haal de blaadjes sla los. Schep de rijst in de blaadjes sla, snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel het samen met de spitskool over de rijst. Voeg de ingekookte saus en kimchi eraan toe. Hak de bosui in ringetjes en strooi deze samen met de sesamzaadjes over de bulgogi.
  • Tip: Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het wordt. Probeer het daarom een nacht van te voren te maken!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.