Budgetshoppen: mijn tips voor goedkopere boodschappen

In een tijd waarin zo ongeveer alles duurder is geworden, is het voor een groeiende groep mensen belangrijk geworden om op hun budget te letten. Boodschappen zijn voor iedereen een grote uitgave en daarmee ook een goede plek om te bezuinigen. Ik denk graag met je mee, en geef je in dit artikel tips om te besparen om je boodschappen. Ga je mee budgetshoppen?

Budgetshoptip 1 – Koop hele, onbewerkte producten

Handig om in je achterhoofd te houden: hele, onbewerkte producten zijn vrijwel altijd goedkoper dan bewerkte producten. Zo zijn hele groenten altijd goedkoper dan de voorgesneden variant en kun je beter havervlokken en amandelen kopen dan havermeel en amandelmeel. Die havervlokken en amandelen kun je dan zelf fijnmalen in een keukenmachine. Easy peasy, en het scheelt je sowieso geld. Hetzelfde principe geldt voor al gemarineerd vlees of vis. Het is maar weinig moeite om dat zelf even te doen en voor de gemarineerde variant betaal je al gauw een stuk meer. Bijkomend voordeel: het is vaak veel lekkerder!

Budgetshoptip 2 – Gedroogde pasta in plaats van verse pasta

Doe als de Italianen, en gebruik lekker gedroogde pasta. Dat is veel goedkoper dan de verse variant en is in veel gevallen lekkerder. Het grootste voordeel van gedroogde pasta ten opzichte van verse pasta, is dat je de gedroogde soort beter ‘al dente’ kunt koken. Verse pasta wordt door het koken snel te zacht. Zelf je pasta (of noedels!) maken is overigens ook hartstikke budget-proof, dus waag vooral een keer een poging als je wat meer tijd hebt.

pasta

Budgetshoptip 3 – Bestel online

Supermarkten zijn er helemaal op ingericht om je te verleiden. De geur van versgebakken brood, de lekkerste producten op ooghoogte, precies de goede muziek die je stimuleert nog nét iets meer uit te geven, kortom: niet de plek waar je veel wilt zijn als je minder wilt uitgeven. Ik bestel daarom graag online. Dat kan bij veel supermarkten, door het hele land. Het dwingt me bovendien om die eetplanning voor de hele week écht te maken, zodat ik aan de hand daarvan voor de hele week kan bestellen. Daarom maak ik ook elke week een weekmenu, die vind je hier. Door online te bestellen zit ik bovenop de aanbiedingen en voorkom ik alle verleidingen ín de winkel. Natuurlijk ga ik nog steeds graag naar eetwinkels om inspiratie op te doen, maar dat doe ik dan het liefst op plekken met alleen maar mooie producten en als ‘extraatje’. De Lindenhoff is daar bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor.

Budgetshoptip 4 – Koop witte in plaats van bruine eieren

Gek genoeg is ooit het idee ontstaan dat bruine eieren ‘beter’ zijn dan witte. De witte eieren zijn daardoor ook bijna altijd goedkoper, terwijl er geen verschil is in smaak. Bovendien schijnen de witte ook nog eens beter te zijn voor het klimaat. Hoe dat precies zit, kun je zien in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Handig om te weten bij het kopen van eieren, nietwaar? Oh, en eet je vegan? Koop dan geen dure ei vervangers, maar maak een ‘flax egg’ van lijnzaad, of gebruik bijvoorbeeld appelmoes of chiazaad als bindmiddel.

witte eieren

Budgetshoptip 5 – Ga voor diepvries

Wil je besparen op je boodschappen? Ga los op de diepvriesafdeling. Ongetwijfeld vind je daar óók duurdere producten, maar op met name groente kun je flink besparen. De groente die je daar vindt, worden vrijwel altijd meteen na het oogsten ingevroren. Hartstikke vers dus! Producten zoals bloemkoolroosjes, spinazie en sperziebonen heb ik standaard in de vriezer. Behalve budget-proof ook handig voor dagen dat ik geen boodschappen doe en terugval op mijn voorraad. De voordeelzakken bevroren fruit zijn overigens ook echt een tip, zodat je zonder schuldgevoel jaarrond aardbeien en ander zomerfruit kunt eten. Nog een ijskoude aanrader: vis. De ‘verse’ vis uit de supermarkt is meestal ook al bevroren geweest, maar wordt verkocht voor veel meer geld. Ga wat dat betreft dus ook lekker voor de diepvriesvariant.

Budgetshoptip 6 – Koop gedroogd

Ik ben dol op bonen en peulvruchten en heb ze altijd in huis. Voor dagen waarop ik weinig tijd heb, grijp ik graag naar de varianten uit blik. Supersnel, voedzaam en niet heel duur. Maar wil je echt besparen? Ga dan voor zakken gedroogde peulvruchten. Zeker bij budget-supermarkten kun je die kopen voor een prikkie, en het enige dat je er ‘extra’ voor nodig hebt is wat tijd. Moeilijk is het namelijk niet: je weekt ze een nachtje en kookt ze dan tot beetgaar. Stiekem echt lekkerder dan die uit blik en nog goedkoper. Week en kook eventueel een hele zak peulvruchten, bijvoorbeeld kikkererwten, in één keer. De gekookte kikkererwten kun je dan invriezen, zodat je ze de avond voordat je er iets mee wilt maken zo uit de vriezer pakt.

Budgetshoptip 7 – Eet vaker vega(n)

Zeker nu vlees flink duurder is geworden, is vaker vegan eten een slimme manier om geld te besparen. En dan bedoel ik niet meer van de vaak (ook) dure vleesvervangers, maar zoveel mogelijk ‘onbewerkt’. In een curry bijvoorbeeld heb je die kip écht niet nodig en kun je net zo goed tofu gebruiken, die heel goed de smaak van de curry aanneemt. Een blok tofu kost iets meer dan een euro, maar zit vol eiwitten en is hartstikke goed voor je.

Budgetshoptip 8 – Koop goedkopere delen vlees

Wil je toch graag vlees eten? Ga dan eens voor de minder voor de hand liggende delen van een dier. Geen biefstuk, maar sukadelappen, en geen kipfilet, maar kippenpoten bijvoorbeeld. Goedkopere delen vragen soms iets meer tijd en aandacht in bereiding. Een slowcooker is daarvoor bijvoorbeeld perfect!

Budgetshoptip 9 – Eten met pit

Gebruik je graag pijnboompitten over je pasta en salades? Ik ook! Nadeel is dat ze hartstikke duur zijn. Voor een vergelijkbare crunch kun je ze vervangen door zonnebloempitten. Eenmaal geroosterd geven ze een zelfde soort knapperigheid en extra smaak die hartstikke lekker is. Ook lekker: geroosterde pompoenpitten.

pompoenpitten

Budgetshoptip 10 – Budget-Parmezaanse kaas

Heerlijk: een bergje Parmezaanse kaas over je pasta. Maar ook best duur. De oplossing? Pangrattato! Dat klinkt toch net iets lekkerder dan ‘knapperig broodkruim’, maar is niets meer dan dat. Maal oud brood in een keukenmachine tot een fijn kruim en bak het in een koekenpan met een scheutje olijfolie lekker knapperig. Met (leftover) groene kruiden of knoflook geef je het extra smaak. Onweerstaanbaar over een bordje pasta!

 Behoefte aan meer budget-tips? In dit artikel geef ik je nog tien tips om beter op je budget te letten!

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.