Minder uitgeven aan boodschappen: met dit stappenplan lukt het!

Categorieën: ArtikelenLabel: , ,

Doe je maar wat bij de supermarkt – en baal je steeds weer van hoeveel je moet betalen bij de kassa? Dan kun je je kosten voor eten en drinken heel makkelijk flink verlagen, met dit stappenplan. Minder uitgeven aan boodschappen: met deze tips van geld- en bespaar-expert Renée Lamboo lukt het!

Het klinkt ambitieus, en dat is het ook. Maar als jouw manier van boodschappen nu ongeveer zo samen te vatten valt: “loopt de winkel in en gooit in karretje wat lekker lijkt”, kun je zo 30 procent minder uitgeven dan je nu doet. Doorloop het stappenplan en geniet van het geld dat je overhoudt.

Door Renée Lamboo – zij schrijft op Miljuschka.nl over boodschappen en geld. Krijg je niet genoeg van die onderwerpen? Volg haar dan ook op Instagram.

boodschappenbudget renée lamboo

Renée Lamboo

Stap 1: Achterhaal wat je nu écht uitgeeft

Ja, dit is even met de billen bloot gaan, maar je kunt pas beginnen met minder uitgeven aan boodschappen als je weet waar je nu staat. Dus ga eens op zoek naar de waarheid in je internetbankieren-app. Blader drie maanden terug en tel op wat je uitgegeven hebt aan boodschappen in die tijd. Sommige bankieren-apps hebben hier zelfs een eigen tool voor, om direct je boodschappenuitgaves bij elkaar te zien.

Deel het totaalbedrag van die drie maanden door drie en je hebt een gemiddeld bedrag per maand. Schrikken? Waarschijnlijk!

Stap 2: Minder uitgeven aan boodschappen begint met een nieuw budget stellen

Waarschijnlijk wil je voortaan minder uitgeven aan boodschappen, maar wat is dan wel een passend bedrag? Ik schreef daar eerder een stuk over, dat je hier kunt lezen.

Stap 3: Aanbiedingen checken

Als je wilt besparen op je boodschappen, zijn aanbiedingen je beste vriend. Ik heb het dan over goede aanbiedingen – van producten die je ook écht gaat gebruiken en die beter zijn afgeprijsd dan 3 halen, 2 betalen. Zoek ze op en gebruik ze bij de volgende stap: het maken van een maaltijdplanning. Verwerk de afgeprijsde producten in wat je die week gaat eten.

Stap 4: Maaltijden plannen

Plannen is de manier om écht minder uit te geven aan boodschappen, zonder direct in te moeten leveren op al die lekkere dingen die je graag eet en drinkt. Plan alle maaltijden voor de komende week. Dus niet alleen avondeten, maar ook lunch en ontbijt.

Stap 5: Een compleet boodschappenlijstje

Maak op basis van je maaltijd-planning je boodschappenlijstje. Zorg dat écht alles wat je nodig hebt én graag eet, op je lijstje staat. Dus ook een pak koekjes, of die lekkere mozzarella. Dit is dé manier om impulsaankopen te voorkomen. Als het niet op je lijstje staat, heb je het namelijk niet nodig.

Stap 6: Niet zo vaak gaan!

Ik hou van eten, maar vind naar de supermarkt gaan niet perse een feestje. En vele mensen met mij. Toch gaan veel mensen er elke dag naartoe. Of elke twee of drie dagen? Waarom jezelf zo vaak blootstellen aan al die verleidingen? Los nog van alle tijd die het kost. Liever ga je één keer voor de grote boodschappen en daarna nog een keer voor wat extra verse groenten en fruit. Meer dan twee keer per week hoef je echt niet naar de winkel.

Stap 7: Het is even wennen…

Deze nieuwe manier van boodschappen doen, is wennen. De voorbereidingen kosten even wat tijd. Maar in de winkel ben je juist weer sneller klaar, omdat je precies weet waar je voor komt. Ik beloof je: dit wordt straks een routine, die je vrij moeiteloos afgaat. Volhouden, dus!

Stap 8: Sparen maar…

Zet het geld dat je overhoudt door bewuster boodschappen te doen, op een aparte spaarrekening, stop het in een digitaal spaarpotje of ouderwets in een offline spaarvarken. Bedenk alvast een doel voor het geld. Misschien kun je het geld gebruiken voor een nieuwe keukenmachine. Maak maar vast ruimte op je aanrecht voor die nieuwe keukenmachine… Kijk, zo wordt bewust minder uitgeven aan boodschappen opeens een stuk leuker om te doen, als je een mooi doel voor ogen hebt. Succes!

Miljuschka boodschappen

Renée Lamboo
Renée Lamboo schrijft over boodschappen en besparen voor Miljuschka.nl. Zo’n 10 jaar geleden belandde ze in de schulden; ze moest door gedaalde woningprijzen zo’n 40.000 euro terug betalen aan de bank. De knop moest om en besparen, sparen en haar geld laten groeien werd haar hobby én werk. Inmiddels runt ze PorteRenee.nl, ontwikkelde ze haar eigen Budget Boodschappencursus en is ze actief op Instagram.

Delen is fijn!