Broodpudding met appel
Broodpudding of – zoals ik het ook wel noem – wentelteefjespudding, is favoriet hier in huis. Het is niet alleen de ideale manier om oud brood op te maken, het is ook een heerlijk makkelijk dessert. Of ontbijt! Je kunt het op meerdere manieren gebruiken. Het is wel vrij machtig, dus wil je het als dessert serveren hou daar dan rekening mee met het hoofdgerecht.
Ik gebruikte bij deze broodpudding drie appels, maar mijn appels waren relatief klein. Heb je hele grote appels, kijk dan even hoeveel je nodig hebt om je ovenschaal te bedekken. De broodpudding met appel zet je vervolgens voor een minuutje of dertig in de oven of tot deze goudbruin en gaar is.
Oud brood, nieuwe magie
In de kern van deze broodpudding zit iets dat ik altijd al mooi vond: het transformeren van iets ogenschijnlijks āoudsā tot iets onweerstaanbaars lekkers. Dat oude sneetje witbrood, misschien al wat droog, daarin schuilt potentie. Doop ām in dat romige mengsel van melk en ei, laat ām zacht worden en verras jezelf. Het is de magie van thuiskomen: van verspilling naar vol warmte, van eenvoudig naar bijzonder.

Het genieten van de laagjes
Wat ik zo heerlijk vind aan dit recept is het spel van lagen, brood, rozijnen, kwark, appel en custard. Die allemaal hun eigen karakter hebben, maar samen een harmonie vormen. Elke hap bevat een stukje zacht brood, een beet van appel, het romige van kwark en de subtiele kruidigheid van kaneel en vanille. Je kunt bijna je ogen dichtdoen en dromen dat je in een klein ouderwets Frans pensionnetje zit waar de geur van pudding zich door de gangen verspreidt.

Broodpudding met appel
Ingrediƫnten
- 1 brioche of ander zacht, wit (melk)brood ongeveer 400 g
- 500 ml volle melk
- 3 eieren
- 100 gr bruine suiker
- Snufje zout
- 1/4 tl kaneel
- 1 tl vanille
- 3 appel geschild in stukjes
- 200 gr volle kwark
- 50 gr rozijnen
- 1 el citroensap
- 2 el bruine suiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de melk op rustig vuur. Klop de eieren los en doe die op heel laag vuur bij de melk. Laat het vooral niet koken en rustig doorwarmen. Je wilt geen geklutste eieren. Roer tot het gaat binden.
- Verwarm de oven voor op 180ĖC. Week de rozijnen in wat water.
- Vet een ovenschaal in met wat boter en zet apart
- Schil de appel en snij in stukjes. Doe in een kom met het citroensap. Zet apart.
- Voeg eiermengsel, bruine suiker, kaneel en vanille toe aan een mengkom en klop dit glad.
- Giet de rozijnen af.
- Snij het brood en doop elk stuk in de custard. Laat het een beetje uitlekken en maak een laagje hiermee onderin de ovenschaal. Je gebruikt hier ongeveer de helft van het brood voor.
- Strooi de rozijnen over het brood, dan de kwark en vervolgens de appelstukjes. Giet het resterende citroensap erover.
- Voeg nu de tweede laag van het brood toe wat je ook weer dipt in de custard. Giet de resterende custard over de bovenkant heen en eindig met 2 el bruine suiker.Versier eventueel de bovenkant extra met nog wat dunne plakjes appel
- Bak in de oven voor 30 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Serveer de broodpudding met appel warm.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka