Toast met blauwe kaas en vijgenjam

Is het lunchtijd en wil je eens een extra lekker broodje maken? Probeer dan eens mijn brood met blauwe kaas en vijgenjam recept uit. Eigenlijk is het een soort tosti want je toast het brood uiteindelijk met de blauwe kaas en de vijgenjam totdat het goudbruin is. Handig als je even snel wat te eten wilt maken tijdens een hectische dag. Of lekker om te eten als gezonde snack tussendoor. Het is in principe gewoon een kwestie van de boterhammen beleggen met de kaas en jam en het geheel vervolgens toasten in een tosti-ijzer. Easy peasy!

Blauwe kaas: krachtig en karaktervol

Blauwe kaas, of blauwaderkaas, is een kaas die zijn kenmerkende uiterlijk en smaak te danken heeft aan de eetbare schimmel Penicillium. Tijdens het rijpingsproces worden de kazen geprikt, waardoor zuurstof naar binnen kan dringen. Hierdoor kan de schimmel groeien en ontstaan de karakteristieke blauwe aders.

Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, elk met een eigen smaakprofiel. Denk aan de Italiaanse Gorgonzola, de Engelse Stilton, de Franse Roquefort en de Deense Danablu. Wat ze gemeen hebben is een krachtige, intense smaak die de tongen losmaakt.

Blauwe kaas is niet voor iedereen weggelegd. De smaak is uitgesproken en kan als scherp of zelfs bijtend worden ervaren. Maar voor wie van een stevige kaas houdt, is blauwe kaas een ware delicatesse. Het is dan ook niet voor niets dat blauwe kaas vaak als dessertkaas wordt geserveerd, in combinatie met een glas zoete wijn zoals port of sauternes.

Vijgenjam: zoet en verleidelijk

Vijgenjam is een ware traktatie. Deze zoete, bijna siroop-achtige jam wordt gemaakt van rijpe vijgen en suiker, en soms aangevuld met citroensap of specerijen zoals kaneel of kruidnagel. Het resultaat is een jam met een diepe, complexe smaak die doet denken aan karamel en honing.

Vijgen zijn een oud cultuurgewas dat al duizenden jaren wordt verbouwd in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee. In de oudheid werden vijgen gewaardeerd om hun zoete smaak en voedzaamheid. Ze werden gezien als een symbool van vruchtbaarheid en welvaart.

Vandaag de dag worden vijgen nog steeds gewaardeerd om hun smaak en veelzijdigheid. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar ook fantastisch in gebak, met ijs of yoghurt, of zoals hier: in combinatie met hartige blauwe kaas.

Toast: de perfecte basis

Toast is de ideale basis voor deze smaakcombinatie. Het knapperige, geroosterde brood biedt een mooie textuurcontrast met de romige kaas en smeuïge jam. Bovendien is toast neutraal van smaak, waardoor de blauwe kaas en vijgenjam goed tot hun recht komen. Voor dit gerecht kun je het beste een stevig brood gebruiken, zoals zuurdesem of volkorenbrood. 

Variaties en serveertips

Deze toast leent zich uitstekend voor variatie. Probeer eens verschillende soorten blauwe kaas en ontdek je favoriet. Of voeg wat extra’s toe, zoals een snufje peper, een paar blaadjes rucola of wat fijngehakte walnoten voor extra bite.

Toast met blauwe kaas en vijgenjam is heerlijk als ontbijt of lunch, maar ook perfect als borrelhapje of voorgerecht. Snijd de toast in kleine driehoekjes of stengels en serveer op een mooie houten plank met wat extra jam en kaas ernaast. Gegarandeerd succes!

Ook lekker bij een glas port of een stevig biertje. De zoetheid van de jam en de smaakvolle kaas staan prachtig bij de complexe tonen van gerijpt rood fruit en karamel in deze dranken.

Conclusie

Toast met blauwe kaas en vijgenjam: het klinkt misschien ongewoon, maar geloof ons, het is een combinatie die werkt. De krachtige smaak van de kaas, de zoetheid van de jam en de knapperige toast vormen samen een geheel dat je geproefd moet hebben.

Dus wees eens avontuurlijk en probeer deze toast met blauwe kaas en vijgenjam. Wedden dat het een regelrechte hit wordt bij jou thuis of op je volgende borrel? Ik ben benieuwd wat je ervan vind!

vijgenjam
Totale tijd10 minuten

Tosti met blauwe kaas en vijgenjam

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 portie(s)

Ingrediënten

  • 2 sneden oud brood
  • 75 gram blauwe kaas
  • 1 eetlepel vijgenjam
  • Boter

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Pak een van de twee boterhammen en besmeer deze met blauwe kaas.
  • Smeer op de andere boterham de vijgenjam. Nu leg je de boterhammen op elkaar met de besmeerde kant naar elkaar toe. Beboter de boterhammen aan de buitenkant.
  • Tot slot ga je de boterhammen toasten (in een tosti-ijzer) totdat ze goudbruin zijn.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.