Ben jij net als ik een enorme fan van cheesecake? En ben je ook dol op bramen? Dan hebben we dat met elkaar gemeen. In dit recept combineer ik deze twee heerlijkheden en maak ik de meest smaakvolle bramen cheesecake bars ever. Het is een match made in heaven. Eén van de grootste voordelen van het maken van cheesecake bars is dat ze ontzettend handig zijn om uit te delen.
Bramen
Wist je dat je ontzettend veel met bramen kunt doen? Je kunt ze het hele jaar door gebruiken in verschillende gerechten. Zelf gebruik ik ze het liefste tijdens de zomer- en winterperiode. Daarom pluk ik er zomers lekker veel tijdens het wandelen en vries ik een heleboel in. Zo heb ik ze altijd op voorraad!
In de zomerperiode verwerk ik bramen het liefste in baksels. Dan maak ik bijvoorbeeld deze bramen cheesecake bars, maar ook een perzik bramen cobbler of de lekkerste bramencake ooit. O ja, deze zomerse ijslolly’s met bramen en yoghurt mogen natuurlijk ook niet ontbreken. ‘s Winters maak ik er een bramen wine slush, spiced abrikozen bramentaart of bramensaus voor bij een heerlijk stuk wild vlees.


Bramen cheesecake bars
Ingrediënten
- 150 gr koekjes (bijvoorbeeld digestive)
- 50 gr roomboter
- 125 gr bramen + 10 bramen voor decoratie
- 25 ml cassis
- 110 gr suiker
- 2 eieren
- 450 gr roomkaas
- 70 gr Griekse yoghurt
- 1 limoen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
- Hak de koekjes fijn. Smelt in een steelpannetje de boter. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en verdeel ze over de bodem van de bakvorm. Druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet in de oven en bak in 8-10 minuten goudbruin, haal uit de oven.
- Zet na het bakken van de bodem de oven terug naar 140 graden.
- Doe de 125 gram bramen samen met de cassis en 3 eetlepels suiker in een pan, kook tot ze uit elkaar vallen in ca 5-8 minuten. Pureer ze met staafmixer zo glad mogelijk, laat 5 minuten afkoelen en druk het geheel daarna door een zeef. Tip: druk het geheel met de achterkant van een lepel door de zeef zodat je een mooie gladde puree krijgt.
- Zorg dat alle ingrediënten voor de cheesecake op kamertemperatuur zijn. Klop de roomkaas met de Griekse yoghurt en suiker door elkaar. Klop 1 voor 1 de eieren er door en mix kort. Dit doe je op de laagste stand van de mixer (zo krijg je geen scheuren in je cheesecake). Voeg limoenrasp en klop nog eens rustig door.
- Meng 1,5 theelepel van het roomkaasmengsel door de bramenpuree, dit voorkomt dat de puree naar de bodem van de bramenblokjes zakt. Schenk de rest van het roomkaasmengsel over de bodem.
- Laat her en der een theelepel van de bramenpuree op het roomkaasmengsel vallen. En maak er daarna met een sateprikker swirls van. Versier met de laatste bramen.
- Bak de bramen cheesecake bars in 30-35 minuten af in oven. De cheesecake bars zijn goed als de bovenkant droog is en als de taart licht meebeweegt als je hem een klein beetje schudt. De cheesecake zal tijdens het afkoelen nog verder garen. Zet daarom de oven uit, maar laat de bramen cheesecake bars staan en doe dat tot de oven is afgekoeld. Haal ze uit de oven en zet daarna in de koelkast om helemaal af te koelen. Snijd vervolgens de cheesecake in repen of grote blokken.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.