Bougatsa met blauwe bessensaus

Bougatsa met blauwe bessensaus recept

Deze Griekse klassieker staat garant voor pure verwennerij. Denk aan knapperig filodeeg gevuld met een romige, zoete custard. Een ware smaakexplosie in je mond! Maar ik geef deze traditionele bougatsa nog een extra twist met een friszure blauwe bessensaus. Geloof me, deze combo is to die for.

Wat is bougatsa precies?

Bougatsa is van oorsprong een Grieks ontbijtgerecht, maar tegenwoordig eten ze het daar de hele dag door als snack of dessert. Het is eigenlijk een soort custard taart, gemaakt van filodeeg gevuld met een mix van griesmeel, suiker, boter en melk. Traditioneel wordt bougatsa bestrooid met poedersuiker en kaneel. Maar ik vind de combinatie met blauwe bessen nóg lekkerder.

Bougatsa min

Blauwe bessensaus

Ik vind een klassieke bougatsa al heerlijk, maar ik wilde er graag mijn eigen twist aan geven. En toen dacht ik: blauwe bessen! Die friszure smaak past perfect bij de zoete, romige custard. Bovendien geeft het zo’n mooie kleur op je bord, alsof je een kunstwerk geserveerd krijgt.

Blauwe bessen zitten ook nog eens boordevol antioxidanten en vitamines. Dus eigenlijk is deze bougatsa variant niet alleen lekker, maar stiekem ook nog ietsje gezonder dan normaal, soort van. Ja, soms moet je dingen gewoon even goedpraten voor jezelf, toch?! 

Griekse keuken

Als je Griekenland bezoekt, moet je zeker de tijd nemen om bougatsa te proeven. Je kunt het toetje vinden in de meeste bakkerijen en patisserieën, vooral in de ochtenduren wanneer het vers wordt geserveerd. Maar niet getreurd als er geen tripje naar Griekenland op de agenda staat, want ik serveer je het recept natuurlijk gewoon hieronder. En zoals ik al zei, ik ben dol op de Griekse keuken, dus ik heb nog een aantal lekkere recepten voor je. 

Als we op de zoete tour blijven kan je ook de galatopita maken, een Griekse melktaart. En verder heb ik natuurlijk recepten voor je van pita’s, Griekse salades, souvlaki en meer Griekse recepten.

Bougatsa min
Totale tijd1 uur 15 minuten

Bougatsa met blauwe bessensaus

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 personen
  • ca. 16 vellen filodeeg
  • 6 eieren maat M
  • 230 gr suiker
  • 90 gr custardpoeder
  • 1 liter volle melk
  • 75 gr roomboter
  • 200 gr blauwe bessen uit de diepvries
  • poedersuiker
  • 1-2 tl kaneel

Bereidingswijze: 

  • Ontdooi de filodeeg vellen onder een vochtige theedoek. Filodeeg droogt enorm snel uit, wanneer je het tussen een vochtige schone theedoek laat ontdooien kun je ook gemakkelijk de bladen van elkaar halen.
  • Splits de eieren in eidooiers en eiwitten. De eiwitten gebruik je niet in dit recept. Meng 200 gram suiker met het custardpoeder en eidooiers en klop ze met een garde tot een glad mengsel.
  • Breng de melk aan de kook en voeg een scheutje aan het custardmengsel toe. Roer goed door en voeg dan het custardmengsel aan de melk toe. Laat het geheel al roerend in ca 2-3 minuten indikken. Haal de pan van het vuur. Leg er een stukje plasticfolie op de custard en laat de custard afkoelen tot het lauw aanvoelt.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Vet een brownievorm royaal in met gesmolten boter en leg er een vel filodeeg in, met de randen over linker zijkant van de brownievorm hangend. Bestrijk het filodeeg met boter en voeg een tweede vel toe en laat over de rechterkant hangen. Leg vervolgens een filodeeg vel aan de linkerkant op het stukje waar de bodem nog niet is bedekt en dit doe je ook aan de rechterkant. Nu is de hele bodem 1x bedekt met filodeeg. Herhaal dit met de andere 4 vellen zodat de gehele bodem is bedekt met 2 laagjes filodeeg.
  • Giet de custard in de schaal en vouw de overhangende randen van het deeg naar binnen om de custard te bedekken. Bestrijk weer met boter. Kreukel de laatste 8 filodeegvellen en leg ze op de bovenkant. Verdeel het laatste beetje gesmolten boter er over (je kunt het er gewoon overheen schenken).
  • Bak de bougatsa ongeveer 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot deze goudbruin is.
  • Maak ondertussen de blauwe bessensaus. Doe de blauwe bessen in een steelpannetje, voeg 100 ml water en 2 el suiker toe. Kook het ongeveer 10 minuten totdat de bessen zacht zijn. Pureer het mengsel met een staafmixer en zeef het eventueel door een fijne zeef.
  • Bestrooi de gebakken bougatsa royaal met poedersuiker en kaneel. Serveer met de blauwe bessensaus. Je kunt de bougatsa zowel warm als lauwwarm eten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.