Ik gebruik in dit recept zanddeeg, ook wel tartelettedeeg genoemd. Niet voor niets één van de populairste soorten deeg: het is kruimelig van structuur, zoet van smaak en of je nu zandkoekjes maakt, of cheesecake taco’s van tartelettedeeg…. het is altijd een succes!
Een hemelse vulling en topping voor deze bosbessentaart
Voor de amandelvulling van deze bosbessentaart mix ik de boter en suiker tot een romige crème. Vervolgens voeg ik het amandelmeel, de vanille en het ei toe. Ik bestrijk de crème over de bodem en bak de taart in de oven gaar. Zodra de taart is afgekoeld, besmeer ik de taart met een laag bosbessenjam én bedek ik ‘m met verse bosbessen. Zoet, romig en fris: het zit allemaal in deze taart!
Handig voor de bosbessentaart: deze vierkante bakvorm met losse bodem!


Bosbessentaart van zanddeeg
Ingrediënten
Voor het tartelettedeeg:
- 200 g bloem
- 120 g roomboter op kamertemperatuur
- 70 g poedersuiker
- Snufje zout
- 30 g amandelmeel
- 1 ei
Voor de amandelvulling:
- 70 g boter
- 70 g suiker
- 70 g amandelmeel
- 1 vanillestokje
- 1 ei
Voor de decoratie:
- 350 g bosbessen
- Poedersuiker
- 4 el bosbessenjam
Bereidingswijze:
Voor het deeg:
- Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom en roer even door. Voeg de boter in stukjes toe en kneed met de hand tot kruimels. Voeg het ei toe en kneed met de hand, een paar minuten voor tot het een mooi stevig geheel is. Verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Ga ondertussen verder met de amandelvulling.
Voor de amandelvulling:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
- Mix de boter tot een romige crème en voeg de suiker toe. Doe het amandelmeel erbij en blijf mixen. Haal de zaadjes uit het vanillestokje en voeg toe. Voeg het ei toe en mix nog even kort door.
- Pak het deeg uit de koelkast, rol het deeg uit op een goed bebloemde werkbank en bekleed de bakvorm met deeg. Verdeel de vulling over de bodem. Bak 25 minuten op 170 graden (hetelucht).
Decoratie:
- Smeer, zodra de bodem is afgekoeld, de bosbessenjam over de taart in een dunne, gelijkmatige laag. Rangschik alle bosbessen heel netjes op de jam. Poeder af met poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.