Alle blogs

5 x koken uit de voorraadkast

Blogs — 13 maart 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Sharing is caring!

Het corona virus; we kunnen er niet meer omheen. Dat betekent voor veel mensen dat ze noodgedwongen binnen moeten zitten. Niet meer slenteren over de wekelijkse markt, maar eten uit de voorraadkast en uit de vriezer. Als de taferelen hier net zo worden als in Italië dan is er snel genoeg niks meer te vinden in de supermarkten. Ook al roept iedereen dat er genoeg is om alle winkels weer aan te vullen. Er komen nu al filmpjes voorbij van lege supermarkten.

Tijd dus om de voorraadkast aan te spreken.

Wat kun je maken uit de voorraadkast?

Maar wat kun je allemaal eten uit de voorraadkast en welke dingen zijn handig om in huis te hebben? Oftewel wat moet je zeker op voorraad hebben liggen? Mijn lijstje:

Voorraadkast:

  • Pasta (verschillende soorten, denk aan penne, spaghetti, macaroni)
  • Rijst (risotto, zilvervliesrijst, gewone rijst)
  • Tomaten in blik, tomatenpuree, tomatensaus (basic)
  • Peulvruchten in blik, kikkererwten, kidneybonen, bruine bonen
  • Linzen (gedroogd of in blik)
  • Soep
  • Bouillon (blokjes, blikken of uit pot)
  • Tonijn en zalm in blik
  • Sojasaus, oestersaus, ketjap, ed.
  • Groenten uit pot of blik
  • Gedroogde kruiden
  • Aardappels (heb je veel, kook ze dan voor en vries ze daarna in)

Diepvries

  • Kip
  • Stoofvlees
  • Groentes (als het nog kan zelf inkopen, licht blancheren en dan invriezen)
  • Garnalen, visfilet
  • Bladerdeeg
  • Deeg voor hartige taart
  • Frites

Ter inspiratie heb ik hier alvast een vijftal lekkere recepten die je makkelijk kunt maken met producten uit je voorraadkast en vriezer. In sommige gevallen is een kleine aanpassing nodig. Die staat hieronder vermeld!

Romige pompoensoep

Deze pompoensoep kun je nagenoeg geheel maken met producten uit de voorraadkast. Vervang de verse salie door gedroogde kruiden. Dit kan salie zijn als je die hebt maar een potje Italiaanse kruiden gedroogd doet ook wonderen. Appel blijft lang goed maar heb je die niet vervang die dan door wat (bevroren) mangoblokjes.

Zalm uit de oven

Het is altijd handig om wat bevroren zalm in de vriezer te hebben liggen. Voor dit recept kun je aardappeltjes uit de vriezer gebruiken, broccoli uit de vriezer en laat eventueel de tomaatjes weg of vervang die voor wat blokjes pompoen.

Haricots verts met amandel en parmezaan

Haricots verts kun je uit blik of uit de vriezer vinden. In dit recept gebruik ik parmezaanse kaas (lang houdbaar) en amandelschilfers die geroosterd zijn. De mandarijn is er natuurlijk heerlijk bij maar heb je die niet dan kun je dit eventueel weglaten. Ook een optie is om er wat citroen overheen te raspen of limoen als je die nog wel in de koeling hebt liggen.

Thaise curry met zalm

Als er iets ideaal is om te maken met voorraadartikelen dan is het wel curry in het algemeen en deze Thaise curry is een perfecte maaltijd om met voorraadartikelen te maken.

In dit recept gebruik ik aardappels. Wil je zelf aardappels uit de vriezer gebruiken dan kun je die het beste eerst voorkoken. Je kunt ze daarna meteen gebruiken vanaf de vriezer. Aardappels blijven natuurlijk lang goed dus je kunt ze ook gewoon vers gebruiken als je die hebt. Gebruik verder voor dit recept zalm uit de vriezer, sperziebonen uit vriezer of pot/blik. Verse koriander heb je natuurlijk niet uit de voorraadkast. Die kun je eenvoudig weglaten.

Vegetarische bamisoep

Pasta, noedel en rijstgerechten zijn uiteraard ook perfect voor een maaltijd uit de voorraadkast. Deze vega bamisoep kun je met nagenoeg alleen maar voorraadartikelen maken. Sugarsnaps en doperwten uit de vriezer. Vervang de bosui door bijvoorbeeld gefrituurde uitjes uit een potje.

Nog meer inspiratie nodig? Check dan ook deze blog met nog meer voorraadrecepten!

Check ook mijn item bij RTL Boulevard over dit onderwerp!