Bloemkoolsteak met romige groentesaus

Bloekkoolsteak

Ja, je leest het goed. Een bloemkoolsteak. Maar wat is nu precies een bloemkoolsteak? Een heerlijk gemarineerd stuk bloemkool die gegrild is en net zo gekarameliseerd is als een stuk steak. Maar dan dus wel helemaal vegetarisch. Om de bloemkool écht de ster van de show te laten zijn, marineer ik hem in een kruidenmengsel van komijnpoeder, paprikapoeder en knoflook. Deze smaken maken de bloemkool ongekend.

Vega hoofdgerecht

Ben jij op zoek naar een overheerlijk vega hoofdgerecht? Zoek dan niet verder. Ik geef je met dit recept namelijk niet alleen de bloemkoolsteak, maar ook een romige groentesaus van gegrilde groenten. Kijken eens wat een plaatje op het bord. En dan die granaatappelpitjes? Die maken er helemaal een feestelijke bedoeling van.

Perfect voor de feestdagen

Dus wil jij een pronkstuk op tafel zetten tijdens de feestdagen? Dan kan dat ook zeker met bloemkool! Kijk maar.

Bloemkool steak miljuschka

Wat drink je erbij?

Om met de feestdagen extra uit te pakken, is een bijpassend drankje altijd extra leuk! Maar nu is de grote vraag: “Wat drink je bij deze bloemkoolsteak?” Komt ‘ie:

Wijntip

Bij een geroosterde bloemkoolsteak zou een lichte witte wijn met voldoende smaak en textuur goed passen. Probeer een Chardonnay of een Pinot Gris. De notige en romige tonen van de Chardonnay kunnen mooi contrasteren met de geroosterde smaken, terwijl de Pinot Gris frisheid en fruitige aroma’s toevoegt.

Biertip

Kies voor een ambachtelijk blond bier of een witbier. De lichte en verfrissende aard van deze bieren past goed bij de geroosterde bloemkoolsteak, en de kruidige tonen in sommige witbieren kunnen een mooie aanvulling zijn.

0.0 tip

Een uitstekende alcoholvrije suggestie om te serveren naast een bloemkoolsteak is een verfrissende komkommerlimonade. Deze dorstlessende drank is licht en verfrissend en vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de bloemkoolsteak.

Bloemkool steak miljuschka
Totale tijd1 uur 15 minuten

Bloemkoolsteak met romige groentesaus

Een overheerlijk en vooral feestelijk vegetarisch hoofdgerecht.
5 van 1 stem
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • staafmixer

Ingrediënten

4 personen
  • 2 aubergines
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 4-6 trostomaten
  • 3-6 el olijfolie
  • 1-3 tl komijnpoeder
  • 1-3 tl paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 2-3 takjes verse oregano
  • 1 bloemkool in 4 plakken (steaks) van ca 3,5 cm dik
  • 25 gr pistachenootjes
  • 25 gr garneeramandelen
  • 20 gr roomboter
  • 2-3 takjes salie
  • 6 el granaatappelpitjes
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte), 160 graden (hetelucht).
  • Maak de aubergine-, paprika- en tomatenpuree. Hak de aubergine en tomaat in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snijd de paprika in reepjes. Leg de groenten op een bakplaat of in een braadslede. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, peper en zout en rooster de groenten in 35-40 minuten, tot ze gaar en superzacht zacht zijn. Nog niet ready na 40 minuten, rooster ze dan gerust wat langer.
  • Maak de marinade voor de steak: meng ca. 3-4 eetlepels olijfolie met het komijnpoeder, paprikapoeder, uitgeperste knoflook, zout en fijngesneden oregano in een diep bord. Snijd de bloemkool in steaks (plakken) van ca. 3,5 cm dik. Leg de steaks in de marinade en bedek beide kanten er mee.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de steaks aan beide kanten bruin in een hete pan. Haal ze uit de pan en leg ze op een bakplaat. Zet ze 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze zacht en gaar zijn.
  • Hak de pistachenootjes en amandelen fijn. Doe deze vervolgens in een kommetje en meng er een snuf zout door.
  • Verhit 2 el boter en 1 el olijfolie in een koekenpan. Leg de salieblaadjes in de warme boter en bak ze rondom bruine en knapperig. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier
  • Pureer de aubergines, tomaat en paprika met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote