Bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool

Ik koos dit keer voor een vegan versie. Omdat ik het altijd wel lekker vind om een knapperig element toe te voegen aan de soep maak ik er dit keer knapperige geroosterde bloemkool bij. Dit kun je in de pan roosteren met wat kurkuma en olie of je kunt het in de oven doen.

Ik vind het meestal wat zonde om de oven aan te zetten alleen voor de bloemkoolroosjes dus doe ik het in een koekenpan. Ben je nou bang dat de roosjes niet zacht genoeg worden kook ze dan eerst even kort voor. Laat dan goed uitstomen.

Maken van de bloemkoolsoep

De soep zelf is makkelijk om te maken. Zoals eigenlijk bijna alle soepen wel. Ik voeg aan deze bloemkoolsoep ook wat wortel toe. Dat geeft het wat extra smaak. Je kunt hier ook voor bijvoorbeeld wat pompoen kiezen of zoete aardappel.

Doordat ik kokosmelk gebruik is de soep bovendien lactosevrij. Je kunt dit aanpassen naar eigen wens. Denk bijvoorbeeld ook aan het toevoegen van amandel- of havermelk. Dat kan ook goed. Doordat de kokosmelk wel wat dikker is kan het zijn dat je minder vocht nodig hebt als je kiest voor een andere soort melk.

bloemkoolsoep
Totale tijd55 minuten

Bloemkoolsoep

aantal personen: 4 voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 45 MINUTEN totale tijd: 55 MINUTEN
4.15 van 132 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 1 flinke bloemkool
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • 1 ui gesneden
  • 2 flinke wortels schoongemaakt en in blokjes (ongeveer 100 gram)
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml water
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 125 ml kokosmelk
  • 1 tl kurkuma

Bereidingswijze: 

  • Maak de bloemkool schoon en snijd grof in stukken, Zet apart. Hou een paar kleine roosjes apart om straks te roosteren.
  • Verhit een flinke soeppan op medium vuur en voeg de olie toe. Zodra de olie is gesmolten voeg je de uien, wortels en knoflook toe. Roer goed door met een pollepel en bak dit tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de gehakte bloemkool eraan toe en kook dit tot het een beetje bruin begint te worden (ongeveer 5 minuten)
  • Voeg de bouillon toe en het water, breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en kook dit, met deksel op de pan, tot de groente zacht is geworden, ongeveer 30-45 minuten.
  • In de tussentijd rooster je de apart gehouden bloemkoolroosjes met de kurkuma in een pan met wat olijfolie. Je kunt dit ook in de oven doen als je dat makkelijker vindt. In dat geval zet je de oven op 180˚C en rooster je de bloemkool voor een minuut of 30.
  • Pureer de groentes met een staafmixer in de pan tot je een mooi glad geheel hebt.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak en roer de kokosmelk erdoor.
  • Warm nog even goed door en serveer de soep met de geroosterde bloemkoolroosjes erop.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 163kcalKoolhydraten: 16gProteine: 4gVet: 11gVerzadigde vetten: 9gNatrium: 1158mgKalium: 674mgVezels: 4gSuiker: 7gVitamine A: 6281IUVitamine C: 74mgCalcium: 61mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.