De magie van gekarameliseerde ui
Een ui rauw? Kort maar fel. Laat ām tien minuten zachtjes sudderen, en bam, daar ontstaat pure zoetheid. Die zachte, bijna romige geur vult je keuken en kondigt direct succes aan. Voor deze quiche is óók geduld je beste ingredient: laat die uien rustig karamelliseren in olie, tot diep goudbruin en zacht als zijde. Alleen dan krijg je die lekkere zoete ondertoon die elke hap op een feestje zet.
Quiche met kruidenkracht
Ik zeg altijd: gooi er kruiden in alsof je ware liefde bakt. In dit geval zijn tijm, oregano en gerookte paprikapoeder je vrienden. Je kunt zowel gedroogde als verse kruiden gebruiken, variatie zorgt telkens voor een andere smaakervaring. Houd de balans in de gaten, en proef tussendoor: dat zorgt dat dit gerecht echt jouw quiche wordt.

Krokant gaat niet in deze quiche
Wat deze quiche zo fijn maakt? Hij heeft geen korst. Geen blind bakken, geen gedoe: de aardappelblokjes zorgen voor structuur Ʃn textuur. Een slimme keuze, want zo blijft de focus op die fluweelzachte custard en de gekarameliseerde ui. En ja, dat scheelt tijd!
Eieren & aardappelen
De combinatie van aardappelblokjes en een flinke battalion eieren is goud. De aardappel geeft bite en vult, terwijl het eigeel met slagroom en melk (of room) zorgt voor die perfecte, zachte vulling. Geen gepruts met verschillende eidooiers en eiwitten: gewoon een mix die iedereen begrijpt, zelfs beginners.

Quiche met gekarameliseerde ui
Ingrediƫnten
- 300 gr gesneden ui
- 2 aardappels in blokjes, gekookt
- 8 eieren
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- ½ tl gerookte paprika
- 1 el olijfolie
- ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde oregano
- 1 el balsamico
- Serveren met een grote groene salade
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ĖC.
- Neem een flinke pan en verhit hierin de olijfolie. Zet het vuur niet te hoog en bak de gesneden ui voor ongeveer 10 minuten of tot de ui glazig is geworden. Neem hier de tijd voor, dat maakt echt alle verschil.
- Terwijl de ui gaart breek je de eieren in een aparte kom. Voeg hier alle kruiden en specerijen aan toe (behalve de balsamico) en meng het even goed door met een garde.
- Als de ui inmiddels glazig is geworden voeg je er de balsamico aan toe en dit laat je nog even kort meebakken.
- Neem een dichte quichevorm en spray deze even licht in met bakspray.
- Verdeel de ui over de bodem van je vorm en verdeel de aardappelblokjes hier ook overheen.
- Als laatste giet je de eieren erover heen en je bakt het in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot gaar en goudbruin.
- Serveer de quiche met een lekkere groene salade.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka