Zin om te bakken voor Vaderdag – of zoek je gewoon een lekker cakerecept om zomaar te maken? Look no further: deze biercake met fudge wil je absoluut proberen.
Biercake met fudge: lekker met lentebok
In dit recept gebruik ik lentebok; dit is een lichtgekleurd bokbier, dat in het voorjaar in de winkels ligt. Dit lichte bier het heeft een moutige en karamelachtige smaak en bevat ongeveer 6,5 procent alcohol. Lentebock is lekker om te drinken, maar zeker ook om mee te bakken! Het geeft deze biercake een intense smaak, maar zorgt ook voor luchtigheid en een malse cake.
Zo maak je deze biercake voor Vaderdag
Deze biercake wordt extra lekker met fudge. Deze kun je zelf maken, maar zeker ook kant-en-klaar in een potje kopen.
Voor een optimaal resultaat maak je het beslag met een mixer – of dat nu een handmixer of een staande mixer is, zoals een keukenrobot. De biercake bak ik vervolgens in een gietijzeren pan, zoals deze gietijzeren pan van Combekk die je ook op de foto ziet. Maar je kunt natuurlijk ook een gewone bakvorm gebruiken: een diameter van 24 cm is de ideale maat.
Serveer deze biercake op Vaderdag in de namiddag met een glas bier, of op elk ander moment. Ook lekker met een flinke klodder opgeklopte slagroom.

Biercake met fudge
Ingrediënten
- 160 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- 60 gram boter op kamertemperatuur
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 120 ml lente bokbier
- 120 ml Griekse yoghurt
- 60 ml volle melk
- 1 ei
- 200 gram fudge kant en klaar kopen
- 1 snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 175°C.
- Meng boter en suiker met een mixer tot het wit is. Voeg yoghurt en ei toe en mix nog een paar minuten. Meng bloem in een aparte kom met baking soda, bakpoeder en een snufje zout. Voeg dit bloemmengsel in delen toe aan het natte mengsel. Meng dan bier en melk erdoor tot een glad beslag zonder klontjes.
- Bekleed een gietijzeren pan of bakvorm met bakpapier en giet het beslag hier in. Bak ongeveer 40 minuten in de oven, tot een satéprikker er droog uit komt. Laat de cake afkoelen op een rek. Smelt de blokjes fudge in een pannetje, terwijl je goed blijft roeren. Doe er een snufje zout doorheen. Giet de gesmolten fudge over de cake en smeer uit.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.