Alles over wafels

Categorieën: Kooktips

Alles over wafels

Als je een beetje pret in de keuken terug wil brengen, raad ik je absoluut aan om een wafelijzer aan te schaffen. Je kunt er zoveel meer mee dan je denkt; naast klassieke zoete wafels kun je er ook talloze andere soorten beslag in doen. 

Van de ovalen Luikse wafel met kandijsuiker en de rechthoekige met poedersuiker uit Brussel, tot de oer-Hollandse stroopwafel of de luchtige Amerikaanse ‘waffle’. Er zijn zoveel soorten om uit te proberen! 

Wafels worden al eeuwen lang gemaakt; er schijnt zelfs een recept te zijn uit een Frans kookboek uit 1773. Wafelbeslag hangt een beetje tussen cake- en pannenkoekenbeslag; het is niet te dun, maar ook zeker niet te dik.

Welk wafelijzer moet ik kopen?

Online en bij de beter gesorteerde kookwinkel vind je ze in alle soorten en maten. Kleintjes voor twee wafeltjes, of enorme professionele exemplaren. Er bestaan zelfs handige contactgrillen met een extra wafelijzerplaat, ideaal als je zowel tosti’s als wafels wil maken.

Een paar suggesties.

Deze maakt mooie platte wafels.

Deze is handig omdat je er meteen meerdere platen bij kunt gebruiken voor variatie in je wafels. En als laatste deze omdat je hier prachtige klassieke wafels mee kunt maken!

Wat maken we erin?

Begin je wafel-avontuur met klassieke Luikse wafels. Ik maakte ze met London in de 24Kitchen Food Truck Challenge met gezouten dulche de leche en koffieroom. Het recept vind je hier online

Stapje verder? Dan gaan we door met Red Velvet wafels. Zoals een Red Velvet-cake, maar dan in wafelvorm. Heerlijk om bij het serveren te bedruipen met gecondenseerde melk. Het recept.

Als je de zoete varianten heb gemasterd, moet je ook absoluut eens de hartige soorten proberen. Een echte klassieker uit Amerika: chicken and waffles! De zoet-hartige wafels serveer je met gefrituurde kip, een klontje boter en een flinke scheut ahornsiroop. Machtig, maar zó lekker: https://www.24kitchen.nl/recepten/fried-chicken-and-waffles

Tips

  • Varieer eens met het type bloem. Zelfrijzend bakmeel is een goede basis, maar probeer ook eens speltbloem! 
  • Er gaat altijd melk in een wafelbeslag, maar dit kun je ook (deels) vervangen door karnemelk. Een echt smaakbommetje.
  • Vet je wafelijzer altijd héél goed in voordat je begint met bakken. Een neutrale bakspray is hier perfect voor.
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.