Basisrecept voor briochedeeg: zo maak je brioche bolletjes

Vandaag deel ik graag mijn basisrecept voor briochedeeg met jullie. Met deze instructies maak je zelf de allerlekkerste boterige, zoete briochebolletjes. Perfect als basis voor een hamburger of deze briochebroodjes met kreeft en bieslookmayonaise!

Briochedeeg: het is het wachten meer dan waard 

Dit luchtige, zoete en melkwitte deeg is perfect voor brood en gebak. Je kunt briochebrood in steeds meer winkels kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel leuker én lekkerder. Het is niet moeilijk, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Je moet namelijk veel wachten. Begin bijvoorbeeld ‘s avonds met bakken zodat het deeg de hele nacht in de koelkast kan staan – het briochedeeg moet namelijk minimaal zes uur koel weggezet worden. 

Alles is mogelijk met dit deeg

Als het wachten voorbij is, is het tijd om de brioche bolletjes te maken. Je kunt er vanzelfsprekend ook één groot brood van maken. Het is maar net waarvoor je het deeg wil gebruiken.

Je kunt dunne plakken snijden voor wentelteefjes en bruschetta of chocoladeparels aan het deeg toevoegen en chocoladebroodjes maken. Maak je hamburgerbroodjes? Probeer dan eens een topping van sesamzaadjes; die plak je gemakkelijk vast door de broodjes te bestrijken met wat losgeklopt ei.

Maak vooral wat jij lekker vindt en vergeet je mooie briochedeeg creatie niet met mij te delen op de socials!

Basisrecept voor briochedeeg

Basisrecept voor briochedeeg
Totale tijd40 minuten

Basisrecept voor briochedeeg

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

35 broodjes
  • 500 g patentbloem
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 g fijn zout
  • 10 g gedroogde gist
  • 150 g volle melk
  • 100 g eieren 2 stuks + 1 eidooier
  • 175 g boter

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van het briochedeeg. Hiervoor meng je de melk met suiker en het zout. Gebruik je verse gist dan los je deze op in lauwwarme melk. Zeker niet te heet laten worden dan gaat de gist ‘dood’. Ongeveer 20 graden is warm zat. Zodra het koude van de melk af is, is het eigenlijk voldoende. Voeg je gistmengsel bij de kom met de bloem. Voeg hier de eieren bij en meng dit met de deeghaak tot een soepel deeg.
  • Maak van de boter kleine blokjes en zet deze even in de vriezer of wat langer in de koelkast. Ze hoeven niet bevroren te zijn maar wel zo koud mogelijk.
  • Het volgende onderdeel gaat het makkelijkste met je handen. Voeg elke keer wat van de blokjes boter toe en kneed dit zo snel mogelijk (anders smelt de boter weer door de warmte van je handen) tot een mooi soepel deeg.
  • Vorm het deeg nu in een bol en leg dit in een kom die je een beetje met olie inwrijft. Dit om te voorkomen dat het deeg straks aan de kom vastzit geplakt. Laat het eerst een 90 minuten rijzen buiten de koelkast. Dek de kom wel af met een (schone) theedoek.
  • Zet het deeg daarna nog eens 6 uur in de koelkast afgedekt.
  • Maak nu bolletjes van ongeveer 50 gram per stuk en leg deze op een bakplaat of gebruik een muffinvorm om ze te bakken. Voor je ze in de oven doet laat je het deeg weer een uur rijzen.
  • Vlak voor het einde van de rijstijd verwarm je de oven op 190˚C. Klop een eidooier los en bestrijk hier de broodjes mee. Bak voor ongeveer 15-20 minuten of tot goudbruin en gaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.