Met dit basisrecept voor biscuit de savoie zet je een malse cake op tafel – ideaal als basis voor een bijzondere taart.
Biscuit uit Savoie
Misschien weten jullie dit al, maar biscuit betekent letterlijk ‘tweemaal gebakken’. Alleen in 9 van de 10 gevallen wordt biscuit of cake tegenwoordig nooit twee keer gebakken. De namen van de biscuits zijn veelal gerelateerd aan de plaats van herkomst.
En dus ook in dit geval: biscuit de savoie komt oorspronkelijk uit de Savoie (of Savoye), een departement in Frankrijk. Maar belangrijker is hoe dit gerecht smaakt: het is een luchtige cake gemaakt zonder toevoeging van boter.
Lees ook: alles over verschillende soorten deeg
Afkoelen
De cake is heel luchtig en sponzig. Het is daarom belangrijk om de cake goed af te laten koelen voordat je deze uit de vorm haalt. Zodra de cake is afgekoeld, kan je deze met behulp van een taartrooster omkeren. Doe je dit zonder rooster, dan is de kans groot dat de cake uit elkaar valt. Heb je geen rooster in huis, kijk dan eens naar dit taartrooster!
Dit is een multifunctioneel rooster en dus altijd handig om in huis te hebben. Niet alleen voor deze biscuit de savoie, maar bijvoorbeeld ook ideaal om koekjes op af te laten koelen.

Basisrecept voor Biscuit de Savoie
Ingrediënten
- 4 eieren
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g suiker
- 1 g zout
- 4 g vanillesuiker
- 1 citroen geraspte citroenschil
- 1 el paneermeel
- 1 el gesmolten boter
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150˚C.
- Doe de eieren met de suiker, zout en citroenrasp in een grote hittebestendige kom. Verwarm het mengsel au bain-marie tot lauwwarm. De suiker moet goed zijn opgelost.
- Doe het mengsel in de kom van je mixer en klop 15 tot 20 minuten tot het koud is, dik, wit en vooral heel erg luchtig is.
- Zeef nu het zelfrijzend bakmeel en spatel dit heel voorzichtig door het beslag.
- Vet een springvorm van 16 cm royaal in met boter en strooi er wat paneermeel overheen. Giet voorzichtig het beslag erin.
- Zet het biscuit in de oven en bak lichtbruin en gaar, in ongeveer 15 minuten.
- Laat goed afkoelen voordat je dit basis biscuit verder verwerkt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.