Een papillot
Een papillot is eigenlijk is eigenlijk het best te omschrijven als soort een mini-stoomoventje waarin je vis, en andere toevoegingen zoals groenten en kruiden, laat stomen in vocht, waardoor deze heerlijk sappig blijft.
De basis van een papillot is eigenlijk altijd hetzelfde: je legt de vis, al dan niet, op een bedje groenten, voegt kruiden en specerijen toe en desgewenst extra vocht zoals kokosmelk, bouillon of wijn. Tenslotte zorg je ervoor dat je de papillot goed sluit zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Tips voor de beste papillot
- Het is belangrijk dat je papillot goed dicht zit, maar verpak deze niet te straks. De lucht binnenin heeft namelijk voldoende ruimte nodig om te kunnen circuleren.
- Let erop dat de gaartijd van een papillot korter is dan bij traditionele technieken.
- Extra smaak toevoegen? Experimenteer eens door een ander soort vocht toe te voegen.
- Haast? Je kunt de papilotte heel goed van te voren maken, hoef jij deze na een drukke dag alleen nog maar even de oven in te schuiven.Wil je wat extra smaak creëren? Experimenteer met verschillende bouillons, wijnen of pittige olie.
Weinig tijd? Maak je papillot de avond voordien al klaar, zo hoef je het pakketje enkel nog in de oven te schuiven.
Aziatische zeebaars en papillotte
Dit gerecht is een goed voorbeeld dat iets lekker maken niet moeilijk hoeft te zijn. Ik koos deze keer voor zeebaars en stoofde die met heerlijk geurige kaffir limoenbladeren en romige kokosmelk. Serveer met warme, fluffy rijst en je hebt gegarandeerd blije gezichten aan tafel.


Aziatische zeebaars en papillotte
Ingrediënten
Voor de zeebaars
- 1 zeebaars (800 g) met kop en staart, schoongemaakt, schubben verwijderd
- 2 cm gember fijn geraspt
- 1 teentje knoflook fijn geraspt
- 1 stengel citroengras fijngesneden
- 1 el sesamolie
- 4 kaffir limoenblaadjes
- 15 g koriander
- 1 limoen in plakjes
- 1 rode peper in dunne plakjes
- 150 ml kokosmelk
- Zout en peper
Voor de rijst
- 3 el neutrale olie
- 1 ui fijngesneden
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 400 g pandan rijst
- 400 ml kokosmelk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Leg de vis op een grote bakplaat bekleed met bakpapier.
- Meng de geraspte gember, knoflook, citroengras en sesamolie in een kleine kom en wrijf de vis goed in met de marinade tot deze op is.
- Vul de vis met de limoenblaadjes, koriander en plakjes limoen. Besprenkel met de rode peper en kokosmelk en breng op smaak met zout en peper.
- Vouw het bakpapier goed dicht om de vis. Zorg ervoor dat de vouwkant aan de bovenkant zit zodat het vocht tijdens het stomen niet uit het pakketje loopt. Rooster 20-25 minuten in het midden van de oven.
- Verhit intussen voor de rijst de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook tot deze zacht en glazig zijn, ongeveer 8 minuten. Voeg de rijst toe en bak een paar minuten mee. Giet de kokosmelk, gevolgd door een blikje water, zout en peper bij de rijst en breng het geheel op matig vuur aan de kook (met deksel). Verlaag het vuur en laat de rijst zachtjes koken tot al het vocht verdampt is en de rijst gaar is.
- Serveer de vis op een grote schaal in het midden van de tafel en serveer met de rijst.
- Recepten
- Feestdagen recepten
- Hoofdgerechten
- Kerst hoofdgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Vis recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.