Salade maken als een pro
Ben je dol op salades, maar ontbreekt het je geregeld aan inspiratie? No worries, ik ga je helpen. Met deze tips zijn jouw salades vanaf nu altijd on point.
- Mix en match verschillende soorten (blad)groenten. Denk: spinazie, romaine, rucola, boerenkool, radicchio, gemengde groenten, kool, ijsberg, frisée en andijvie. Het contrast tussen de verschillende soorten sla zorgt niet alleen voor nog meer smaak en voedingstoffen, het ziet er ook nog eens een stuk mooier uit.
- Werk met verschillende texturen. Of het nu gaat om knapperige kool, een zachtgekookt eitje of gebakken halloumi voor een verrassende bite. Het combineren van verschillende texturen (en smaken) zorgt voor een optimaal mondgevoel en zo wordt iedere hap een feestje.
- Over textuur gesproken, niemand – zelfs niet de grootste saladehaters die er zijn – kan een hekel hebben aan frisse salade met een goede crunch. Gehakte noten (amandelen, pistachenoten, cashewnoten en pijnboompitten), geroosterde kikkererwten of quinoa zijn hier perfect voor.
- Gewassen, gehakt of geroosterd, seizoensfruit zorgt voor een optimale smaak en biedt vaak een natuurlijk zoet element. Citrus zoals bloedsinaasappels, kumquats of mandarijnen doen het niet alleen goed in dressings en vinaigrettes maar ook in partjes zijn ze een welkome toevoeging aan je salade. Maar ook ander fruit, zoals druiven, appel of aardbeien kunnen heel goed in een salade verwerkt worden.
- Gebruik kruiden en specerijen om de smaak van je salade tot een ‘next level‘ te tillen. De combinaties zijn echt eindeloos. Probeer bijvoorbeeld eens deze freekeh-salade met biet en broccoli, watermeloen salade of deze knapperige salade met gember-kurkumadressing.

Avocadosalade met linzen en radijs
Ingrediënten
- 4 avocado’s
- sap van 2 limoenen
- 2 cm gember
- peper en zout
- 1/4 tl chilivlokken
- 30 g koriander
- 15 g dille
- 2 kropjes baby-romainesla
- 400 g linzen uit blik
- 4 el olijfolie
- rasp en sap van 1/2 citroen
- 1/2 bosje radijs
- 50 g pompoenpitten
- 100 g yoghurt
- 1 el tahin
- 1 snufje zoete gerookt-paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Maak de avocado’s schoon. Rasp de gember fijn. Hak de dille en koriander fijn. Haal de bladeren van de baby-romainesla. Laat de linzen uitlekken. Snij de radijzen in dunne plakken
- Rooster de pompoenpitten.
- Prak de avocado’s met samen met het limoensap, gember, zout, peper en chilivlokken fijn. Voeg de dille en koriander toe en meng door. Breng op smaak met wat extra zout, peper of limoensap.
- Doe de romainesla en linzen in een grote mengkom met de olijfolie, citroenrasp en sap, zout en peper en meng goed door.
- Meng de yoghurt en tahin met een snuf zoete gerookt-paprikapoeder goed door elkaar.
- Verdeel de romainesla in een grote serveerschaal. Lepel de geprakte avocado erover. Verdeel de overgebleven linzen uit de kom over de schaal. Verdeel de plakjes radijs en pompoenpitten en maak af met de yoghurtdressing.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
