Arroz con leche

Rijstepap

Het is inmiddels alweer maanden geleden dat we in Mexico waren en het het Mexico programma is ook alweer afgelopen, maar ik wil toch nog een van mijn favoriete Mexicaanse desserts met je delen. Het is wel een aanpassing op het origineel. Dit is mijn favoriete versie.

Er zijn zo ontzettend veel variaties hierop dat het niet duidelijk is waar het origineel vandaan komt. In Frankrijk heb je riz au lait en in bijna alle landen in Latijns Amerika vind je dit eenvoudige dessert terug.

Overigens kun je de arroz con leche ook heel goed maken met een restant rijst. Ik kook nog wel eens teveel rijst en dat kun je dan de volgende dag prima gebruiken om de rijstepap te maken. Voor de smaak doe ik er altijd een kaneelstokje bij en een of twee stukjes steranijs. Die laat ik meetrekken tijdens het koken en dat geeft een heerlijke smaak.

Arroz con leche

Je kunt de arroz con leche vervolgens zowel warm als koud serveren. Wat ook heel lekker is om het met wat vers fruit te serveren. Hier gebruikte ik banaan, maar je kunt natuurlijk ook verse aardbeien gebruiken.

Laat ook eens wat rozijnen of gedroogde cranberries meekoken zodra je de amandelmelk erbij doet. Dat is nog lekkerder!

Je kunt dit uiteraard ook maken met gewone melk, maar door de amandelmelk is dit meteen een lactosevrije versie van de arroz con leche!

Check alle Mexicaanse recepten hier.

arroz con leche
Totale tijd40 minuten

Arroz con leche

4 van 35 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 150 gr pandan rijst
  • 2 kaneel stokjes
  • 1 steranijs
  • 1/4 tl zout
  • 750 ml amandelmelk
  • 200 gr suiker
  • 1 banaan
  • Schijfje limoen
  • Optioneel: 2 el gedroogde cranberries

Bereidingswijze: 

Instructies

  • In een niet te klein steelpannetje doe je de rijst, de kaneelstokjes, de steranijs, zout en water en breng dit rustig aan de kook. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag. Laat het rustig pruttelen tot alle vloeistof is opgenomen, ongeveer 15 minuten.
  • Giet de amandelmelk erbij en laat dit weer even opwarmen tot het begint te borrelen. Roer nu de suiker erdoor en doe (optioneel) de gedroogde cranberries erbij, laat het onafgedekt voor een minuut of 10-15 door pruttelen en roer af en toe even door.
  • Zet het vuur uit, dek af en laat het iets afkoelen. Om te serveren, bestrooi je het met wat gemalen kaneel.
  • Serveer warm of koud naar keuze.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.