Anouk, bekend om haar overheerlijke baksels en winnaarstitel van Heel Holland Bakt, nam ons stap voor stap mee in het maken van deze klassieke crumble met een custard twist. Denk: warme appeltjes, knapperige kruimels, een laagje zijdezachte banketbakkersroom én als klapper op de vuurpijl⦠een knapperig gekaramelliseerd suikerlaagje on top. Alles homemade. Alles op smaak. Alles zo lekker dat je het liefst de schaal uit zou likken, dat doe ik tenminste.
Maar geen goede baksels zonder goed gereedschap. Tijdens alle workshops en masterclasses werd er gekookt met de pannen van Hexclad, zij waren namelijk de officiƫle Cookware partner van DiscoDip. En dat is niet zomaar zo gekozen, ten eerste zijn de pannen prachtig Ʃn nog belangrijker, ze zijn ook nog eens fantastisch in gebruik. Zo gaan de pannen moeiteloos van kookplaat naar oven, zijn ze supermakkelijk schoon te maken, en bieden de HexClad pannen de precisie van roestvrij staal met het gemak van een antiaanbaklaag
Dankzij de pannen stoof Anouk de appeltjes perfect zacht en goudbruin in een handomdraai. Want, ja een goede pan maakt daar Ʃcht het verschil.
Wat heel fijn was aan de pannen van HexClad, is dat er helemaal niets aanbakte. We hebben appeltjes gestoofd, de crumble gemaakt en de banketbakkersroom bereid ā dat brandt normaal gesproken heel snel aan, maar dat is vandaag niet gebeurd. Ook de afwas was super simpel.
– Anouk Glaudemans
Tijd om aan de slag te gaan
We gaan beginnen met de crumble. De crumble is misschien wel het leukste onderdeel om te maken en te eten. Het is een heerlijk kruimeldeeg dat bovenop de appel ligt en bij elke hap voor een knapperige bite zorgt. Met roomboter, bloem, suiker en een beetje havermout krijg je die perfecte balans tussen zacht en krokant. Even kneden met je handen (of gewoon lekker met een vork als je daar geen zin in hebt) en hup, de oven in. In no time ruikt je hele keuken naar versgebakken geluk. Helemaal leuk, HexClad heeft ook een kleine braadpan, die de warmte gelijk verdeelt en de crumble knapperig houdt zonder aan te branden, vet handig!

De romige ster van dit recept: banketbakkersroom!
Als er één element is dat deze apple crumble echt bijzonder maakt, dan is het wel de banketbakkersroom. Zijdezacht, vol van smaak en met dat subtiele vleugje vanille⦠dit is het soort room waar je spontaan een lepel in wil steken, nog vóór het je dessert raakt. Het maken ervan is makkelijker dan je denkt, zeker als je rustig blijft roeren in de steelpan van HexClad. Deze is namelijk ideaal voor room, dat komt omdat de pan niet aanbakt, zeer makkelijk schoon te maken is en dankzij de gelijkmatige warmteverdeling zorgt voor een perfecte textuur.
Vervolgens vormt de room de perfecte balans tussen het frisse van de appel en het krokante van de crumble. En laten we eerlijk zijn: die fluweelzachte textuur tilt het baksel in ƩƩn klap naar het volgende niveau.

Haal dit recept Ʃn de pannen in huis
Hieronder vind je het volledige recept, helemaal voor jou zo kan je thuis je eigen DiscoDip feestje organiseren, natuurlijk wel met de pannen van HexClad, want anders krijg je nooit de perfectie als tijdens de workshop op DiscoDip. En vergeet niet, HexClad pannen hebben een stijlvol en tijdloos design, daardoor worden de pannen generatie op generatie doorgegeven.
Benieuwd naar de pannen van HexClad? Als klapper op de vuurpijl, mag ik 20% korting weggeven van HexClad. Gebruik daarvoor kortingscode DiscoHex20 via deze pagina, daar shop je direct de pannen met korting*.
*Geldig tot 25 juni 2025.

Appel crumble
Benodigdheden
- 1 HexcClad steelpan
- 1 Hexclad koekenpan
- Bakpapier
- Mengkommen
- Aardappelschilmesje
- Sijplank
- spatel
- Garde
- 2 Ovenbestendige schaaltjes geen kunststof of plastic
- crème brûlée-brander gasbrander
Ingrediƫnten
Crumble
- 50 gr ongezouten roomboter
- 50 gr kristalsuiker
- 100 gr bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 20 gr havermout
Gestoofde appel
- 20 gr roomboter
- 1 Jonagold appel
- 1/2 tl kaneel
Banketbakkersroom
- 1/2 vanillestokje
- 225 gr volle melk
- 2 eidooiers
- 40 gr kristalsuiker
- 20 gr maizena
- 1 el rietsuiker
Bereidingswijze:
Crumble bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C en leg bakpapier op de bakplaat.Ā
- Roer in een mengkom de boter en de kristalsuiker zacht met een vork.Ā
- Voeg bloem, bakpoeder en het zout toe en roer door.Ā
- Voeg tot slot de havermout toe en roer door tot grove kruimels, eventueel met de hand.Ā
- Verdeel de crumble over het bakpapier op de bakplaat.Ā
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de crumble in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Ā
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de crumble afkoelen.Ā
Gestoofde appel
- Schil de appel tijdens het bakken van de crumble en snij in blokjes van maximaal 1 bij 1 cm. Ā
- Verwarm de HexClad koekenpan op middelhoog vuur.Ā
- Smelt de boter in de pan en voeg de blokjes appel toe.Ā
- Stoof de appeltjes in 5-10 minuten gaar.Ā
- Voeg in de laatste minuut de kaneel toe en roer voorzichtig om met een spatel.Ā
- Zet het vuur uit en laat rusten in de pan.Ā
Banketbakkersroom en opbouwĀ
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Ā
- Schenk de melk in de steelpan van HexClad, voeg het merg Ć©n het vanillestokje toe.Ā
- Breng de melk aan de kook.Ā
- Doe de eidooiers in een mengkom en voeg de kristalsuiker en maizena toe. Roer door met de garde.Ā
- Verdeel de gestoofde appel over twee schaaltjes tijdens het aan de kook brengen van de melk.Ā
- Verdeel de crumble over de appel. Ā
- Ga verder met de banketbakkersroom.Ā
- Giet al roerend een beetje kokende melk bij de eidooiers.Ā
- Giet vervolgens al roerend de eidooiers terug in de pan.Ā
- Laat de banketbakkersroom al roerend 20 seconden zachtjes koken in de pan.Ā
- Verdeel direct de warme banketbakkersroom over de crumble in de schaaltjes.Ā
- Verdeel de rietsuiker over de banketbakkersroom.Ā
- Brand de rietsuiker tot karamel met de crĆØme brĆ»lĆ©e brander Ā
- Geniet!Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka