Cheesecake queen
Ik heb net voor niets de bijnaam Cheesecake Queen. Ik ben DOL op cheesecake, maar dan ook echt. Dat niet alleen, het vormt een rode draad door mijn leven. Op zoveel belangrijke momenten was dat romige stuk taart daar weer. Het begon vroeger al bij mijn moeder en nu is het bij mij exact hetzelfde, cheesecake is life.
Foto door JoorKitchen voor het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.
Anijs cheesecake
Anijs is een smaak met een rijke geschiedenis, zeker in Nederland. Het is een specerij gemaakt van de zaden van de anijsplant (Pimpinella anisum), die oorspronkelijk uit de oostelijke Middellandse Zee en Zuidwest-Azië komt. Anijs heeft een zoete, dropachtige smaak en geur, waardoor het populair is in verschillende keukens en kruidengeneeskunde. Het wordt vaak gebruikt in bakproducten, snoep en likeuren, zoals de Griekse ouzo en Italiaanse sambuca. In de Nederlandse keuken kennen we anijs allemaal van anijsmelk. Welke kind kreeg niet een beker warme melk met anijs en suiker als je niet kon slapen? Nou ik dus zeker wel.
Zo brengt anijs dus net als de cheesecake zelf een hoop herinneren met zich mee. Een anijs cheesecake zie je niet vaak, maar why not? Anijs zien we vaker tijdens het bakken. Zo is anijs heerlijk in speculaas en ontbijtkoek. En dus ook in deze cheesecake.

Anijs cheesecake
Ingrediënten
Voor de bodem
- 60 gr roomboter, plus extra om in te vetten
- 200 gr haverkoekjes
- 1,5 tl gemalen steranijs
- mespuntje zout
Voor de vulling
- 400 gr roomkaas op kamertemperatuur
- 110 gr kristalsuiker
- 200 gr zure room
- 3 eieren M
- 3 el Sambuca
Voor de topping
- Gestampte muisjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met wat roomboter.
- Smelt de roomboter in een steelpan.
- Maal de haverkoekjes in een keukenmachine fijn en meng met de gemalen steranijs, gesmolten roomboter en het zout. Stort dit in de vorm, verdeel gelijkmatig en druk goed aan.
- Roer de roomkaas met de kristalsuiker los in een kom met een spatel. Spatel dan de zure room er doorheen. Voeg 1 ei toe en roer tot dit is opgenomen. Herhaal met de overige eieren. Roer als laatst de Sambuca door het beslag. Het liefst wil je zo min mogelijk lucht in het beslag. Gebruik daarom een spatel. Schenk de vulling over de koekbodem en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cheesecake 40-45 minuten in de oven. Het klopt dat de binnenkant dan nog wiebelig is. Laat de taart in de oven met de deur op een kier nog 1 uur afkoelen. Grote kans dat hij dan alsnog gaat scheuren.Dat vind ik zelf echt totaal onbelangrijk, mocht je daar wel bang voor zijn, dan weet je het alvast.
- Haal de taart uit de oven en laat 1-2 uur verder afkoelen op het aanrecht.
- Zet de cheesecake daarna nog minimaal 3 uur in de koelkast. Maak af met een laagje gestampte muisjes voordat je ‘m aansnijdt. Bewaar in de koelkast, dit kan makkelijk voor 5 dagen.
- Dit recept is afkomstig uit het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.