Alles over rabarber

Categorieën: Kooktips

Alles over rabarber

Och, rabarber: ik ben er zo dol op. Jammer eigenlijk, dat het seizoen maar zo kort is! Nu ze nog volop bij de Nederlandse groenteboeren en in de supermarkt liggen, vertel ik je graag alles over deze prachtige groen-rode-roze stengels.

Het rabarber seizoen

Het rabarberseizoen loopt ongeveer van april tot en met juli, met mei als vaak de beste maand. Haal ze dus nog snel in huis!

Hoe herken je goede rabarber?

Er zijn verschillende soorten rabarber: het verschil zit ‘m in de kleur: groene, groen-rode en volledig. Hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak. Groene stelen zijn dan wel wat zuurder dan de rode, maar deze zijn zeker niet onrijp!

Wat kun je zoal met rabarber maken?

Je kunt fantastische compote maken, maar ook talloze zoete nagerechten en taartjes. Het kan soms flink zuur zijn – zeker als je groenere stelen te pakken hebt – dus voeg dan altijd genoeg suiker toe.

Een aantal van mijn favoriete rabarber-recepten:

Hoe zit dat nou met dat oxaalzuur?

Rabarber bevat een flinke hoeveelheid oxaalzuur, dit zuur blokkeert de opname van calcium in je lichaam. Om die calcium toch op te kunnen nemen, werd vroeger vaak krijt toegevoegd aan het pannetje waarin rabarber werd gekookt. Wees niet gerust: tegenwoordig hoeft dat eigenlijk niet meer. Mocht je toch graag de hoeveelheid oxaalzuur willen verminderen, overgiet de rabarberstengels dan eerst met kokend water en laat ongeveer 15 minuten staan, voordat je het verder verwerkt.

Bewaren bewaren

Bewaar de stelen het liefst in de koelkast, dan blijven ze ongeveer een weekje goed. Buiten de koelkast blijft rabarber maar ongeveer drie dagen goed.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.