Een van de lekkerste dingen om te eten: knoflook! Of het nu in pastasaus is, geroosterd, in een dip, uitgesmeerd op toast of rauw om vampiers af te weren, I love it! Serieus, ik zou me geen leven zonder knoflook kunnen voorstellen. Hoog tijd dus voor een artikel over deze geliefde smaakmaker en al zijn geurige glorie.
Waar komt knoflook vandaan?
Knoflook werd ruim 5000 jaar geleden, in Centraal-Azië, voor het eerst ontdekt. Al snel nam de populariteit van het product toe en verspreidde zich in de loop der eeuwen over de hele wereld. Maar wie heeft het ontdekt? De Chinese keizer? Een Egyptische farao? Of misschien wel de Israëlieten in de exodus? Wie het ook was, hij of zij heeft een goudmijn ontdekt. Want knoflook is gewoon goud.
De klassieke Grieken en Romeinen wisten dat al lang, zij roemden het bolgewas om zijn gezondheidsvoordelen. Het bevat stoffen die helpen bij het verminderen van hoge bloeddruk en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien wordt knoflook vaak gebruikt als natuurlijk antibioticum en wordt het gezegd dat het kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep.
Hoe groeit knoflook?
Knoflook groeit vanuit een bol die wordt geplant in de grond. Deze bol bestaat uit afzonderlijke segmenten, genaamd teentjes, die elk een plantje voortbrengen. De planten groeien eerst bladeren die voedingsstoffen voor de bol verzamelen voordat ze bloemen beginnen te produceren. De bloemen zijn vaak wit of roze en zien eruit als kleine bolletjes die uit de bol groeien. Hoewel de bloemen van knoflook prachtig zijn om naar te kijken, worden ze vaak afgesneden voor ze gaan bloeien zodat alle voeding naar de bol gaat in plaat van naar de bloemen. Knoflook kweken is niet moeilijk. Je hebt er geen groene vingers voor nodig, enkel een beetje geduld en bij voorkeur een mediterraan klimaat. Woon je, net als ik, in een land waar het even iets minder zonnig is, plant de bollen dan in een kas en dan komt het ook helemaal goed.
Wil jij je eigen knoflook kweken en oogsten? Ik vertel je in dit artikel hoe je dat het beste aanpakt.
Koken met knoflook
Knoflook is een van de belangrijkste en meest gebruikte smaakmakers voor gerechten en is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Gedroogde knoflook is de meest gebruikte knoflooksoort en is te vinden in een witte, roze of paarse variant. Verse knoflook is iets milder van smaak en komt daardoor beter tot zijn recht wanneer je deze rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades of dressings.
Wat altijd belangrijk is om tijdens het koken rekening mee te houden is de scherpte van deze smaakmaker. Want hoe lekker knoflook ook is, een tekort of juist teveel (maar wat is teveel? Ik maakte deze kip met 40! tenen knoflook. Megalekker) hiervan kan je gerecht maken of breken. Vergeet nooit: hoe fijner je knoflook hakt, hoe sterker de smaak. Uitgeperste knoflook is het sterkst, maar ook oude, gedroogde knoflook kan behoorlijk scherp van smaak zijn. Rauwe knoflook, is scherp en licht bitter van smaak, maar gebakken wordt de smaak mild en zoet. Let tijdens het bakken ook altijd op dat de knoflook niet te bruin wordt – of nog erger: verbrand – alle smaak gaat dan verloren. En dat wil je uiteraard niet.
Behalve bakken zijn er nog veel meer andere manieren om knoflook te bereiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de knoflook te poffen, roken, konfijten en zelfs fermenteren is mogelijk. Een van mijn persoonlijke favorieten is deze knoflookdip. Verslavend lekker en een échte aanwinst voor iedere borrelplank. Ben je op zoek naar een quick garlic fix dan moet je vooral deze pasta aglio e olio eens proberen. Je glijdt bijna van je stoel zo lekker.
Geur
Ik ben dol op de geur van knoflook! En dan bedoel ik de geur die vrijkomt tijdens het koken, niet die van je adem de volgende ochtend, want die is vaak niet te harden. Dit heeft te maken met de zwavel die in knoflook – en ui – zit. Deze geur blijft na het eten hangen in je mond en is dus vaak zelfs de volgende dag nog aanwezig – net zoals een ongewenste gast zeg maar. Gelukkig zijn er tal van trucjes – de een succesvoller dan de ander – om van deze zogenoemde “garlic breath” af te komen.
- Drink water: dit is de meest voor de hand liggende en makkelijkste oplossing. Door tijdens en na de maaltijd water te drinken spoel je eventuele restjes knoflook, die anders tussen je tanden blijven zitten, weg.
- Eet een rauwe appel: an apple a day, not only keeps the doctor away, de enzymen in een appel werken ook goed als natuurlijke deodorant voor een slechte adem.
- Drink citroensap: dit werkt vooral goed bij geperste knoflook. Het zuur in citroensap neutraliseert de geur.
- Groene thee: de antioxidanten in deze thee helpen eveneens bij het neutraliseren van de knoflookgeur.
- Peterselie: het eten van peterselie is een van de oudste trucjes voor het maskeren van knoflookadem.
- Tanden poetsen: oké, dit is wellicht ook een open deur, maar heb je geen zin in gehannes met citroensap, peterselie of stukken appel, poets dan gewoon even je tanden. Sowieso altijd goed om te doen voor je gaat slapen. Vind je tandarts ook leuk.
Knoflookweetjes
- Knoflook is een groentesoort.
- Heeft je knoflook groene uitlopers? Weggooien is niet nodig. Snij deze uitlopers gewoon weg – deze smaken bitter. De rest van de knoflook kun je nog prima gebruiken.
- Ze komen dan wel uit dezelfde familie, maar van knoflook gaan, in tegenstelling tot ui, je ogen niet tranen.
- Je kunt knoflook het beste buiten de koelkast bewaren. Kou zorgt voor schimmel en heeft bovendien een negatieve invloed op de smaak. Bewaar je knoflook liever op een donkere, goed geventileerde plek.
- Stinken je handen naar knoflook? Wrijf je handen in met een schijfje citroen of wrijf deze oven een roestvrij stalen oppervlak en de knoflooklucht verdwijnt als sneeuw voor de zon.
- In sommige culturen geloven mensen dat knoflook de duivel kan verdrijven.
- Snel de schilletjes van je knoflookteentjes verwijderen? Stop de losse tenen in een pot, deksel erop en schudden maar. Na ongeveer 30 seconden schudden alsof je leven ervan afhangt zul je zien dat alle velletjes los zijn gekomen.
- Wanneer knoflook in aanraking komt met zuur, zoals citroen, kan deze blauw uitslaan. Dit kan overigens verder geen kwaad.
- In sommige delen van de wereld wordt knoflook beschouwd als een afrodisiacum. Niet geheel mijn idee van een “romantische” avond, maar goed. Doe er je voordeel mee, of niet.
- Knoflook is een natuurlijke insectenverdelger. Planten bespoten met knoflookextract zouden geen last hebben van slakken, mieren, bladluizen of rupsen.