Alles over kersen

Wat zijn kersen?

Laten we even helemaal terug naar de basis gaan. Want wat zijn kersen nou precies? Nou schat, een kers is niet zomaar een vrucht, het is een zinnelijke ervaring in een velletje van fluweel. Officieel behoort de kers tot het geslacht Prunus, een aristocratische familie binnen de rozenachtigen. Jep, dat klinkt moeilijk, maar het is dezelfde familie als perziken, pruimen, abrikozen en… jawel, rozen. Geen wonder dat ze zo verleidelijk zijn. 

De kers is het steenvruchtige topmodel onder het fruit. Rond, vol, glanzend, een klein kunstwerkje met een steeltje, en vanbinnen dat ene harde pitje, verstopt onder lagen sappige weelde. En dan heb je twee grote persoonlijkheden: 

De zoete kers (Prunus avium): sappig, glanzend en direct eetbaar. Denk aan die dieprode of bijna zwarte knallers die je in juli van de kraam trekt en waar je er makkelijk twintig van wegwerkt. Perfect voor snaaiers en zoetekauwen. 

De zure kers (Prunus cerasus): een beetje pittiger en complexer van smaak. Minder geschikt om zomaar rauw te eten, maar hemels in gebak, sauzen en likeurtjes. Denk: morellen, amarena’s, de kers die je taart op tilt. 

Kersen zijn kortom het soort fruit waar je of meteen verliefd op wordt, of dat je totaal onderschat… tot je een echte, rijpe, zonovergoten kers proeft. Dan snap je het ineens. Dit is dus wat zomer smaakt. 

En zeg nou zelf: hoe sexy is het dat zoiets kleins zoveel smaak, kleur, textuur en gevoel in zich heeft? De kers is geen tussendoortje, het is een moment. Een traktatie. Een oerkracht in een fluwelen jasje. 

camila aramayo lFo7eFwr8Fs unsplash

Wanneer zijn kersen in het seizoen?

Het kersenseizoen is kort maar krachtig. Een beetje zoals een zomerflirt. In Nederland begint het feest meestal eind juni en duurt het tot eind juli, soms tot begin augustus als je geluk hebt. De exacte timing hangt een beetje af van het weer in het voorjaar. Een warme lente betekent eerder snoepen. 

De allerlekkerste kersen eet je rechtstreeks van de boom, als de zon erop heeft geschenen en ze net loslaten als je ze plukt. Ze moeten stevig zijn, maar niet keihard. Als je erin bijt, moet het sap je bijna ondeugend over je kin lopen. Kersen uit de supermarkt? Prima, maar check even de herkomst en houdbaarheid. Ze verliezen snel smaak na het plukken. 

Tip! Ga begin juli naar een lokale kersenboomgaard. Dan zijn ze op hun sappigst, en vaak kun je zelf plukken! 

jared subia SpToe3939 w unsplash

Zelf kersen kweken  

Heb je een tuin of een balkon? Dan kun je dit zomerse geluk zélf kweken. En nee, je hebt echt geen hectare land nodig. 

Kersen in je tuin, waar moet je op letten?  

Soort: kies een laagstam (sneller vrucht), halfstam of hoogstam (oudere bomen, meer karakter). 

Bestuiving: veel rassen hebben kruisbestuiving nodig. Dus plant minstens twee verschillende bomen óf kies een zelfbestuivend ras zoals Stella of Lapins. 

Standplaats: zon, zon en nog eens zon. Ze haten natte voeten, dus goede drainage is key. 

Snoei: niet in de winter! Kersen snoei je direct na de oogst om ziektes te voorkomen. 

Balkon of een kleine tuin? 

  • Kies voor ‘Compact Stella’ of ‘Griotella’. 
  • Grote pot, luchtige grond, genoeg zon. 
  • In het voorjaar bloesem, in juli mini-oogst, in je hart: trots. 

Bonus: niks voelt zo luxe als een kers uit eigen tuin op je ijsje mikken na een zwoele zomerdag. 

Kersen zijn extreem gezond!  

Kersen zitten bomvol antioxidanten, vooral anthocyanen, dat zijn die natuurlijke kleurstoffen die ze hun diepe rood geven en die je lijf helpen beschermen tegen oxidatieve stress. Wat dat betekent in gewone taal? Ze helpen je cellen gezond te houden en vertragen veroudering. Hallo glowy skin! 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ontstekingsremmende werking. Kersen, en vooral geconcentreerd kersensap zijn geliefd bij sporters omdat ze spierherstel bevorderen én gewrichtspijn kunnen verzachten. Serieus, als je na een pittige workout of een lange werkdag wat stijf bent: kersensap is je nieuwe BFF. 

Ze zijn ook een natuurlijke bron van melatonine, het hormoon dat je lichaam helpt bij een goede nachtrust. Dus in plaats van een slaapthee of supplement: neem ’s avonds een handje kersen, kruip onder een dekentje, en doezel weg op de meest smakelijke manier. 

Nog even een lijstje voor de nerds onder ons (ik kijk ook even naar mezelf): 

Vitamine C: voor je weerstand en je huid 

Kalium: goed voor je hart, bloeddruk en vochtbalans 

Vezels: voor een blije buik en een stabiele bloedsuikerspiegel 

En weet je wat het mooiste is? Kersen zijn van nature vetvrij, cholesterolvrij en laag in calorieën, maar toch rijk van smaak. Dus ja, je mag ervan snoepen. En nog een. En nog een. En… ach, je snapt het. 

Kersencultuur…. 

In Japan staat de kersenbloesem (sakura) symbool voor vergankelijkheid en schoonheid. In Duitsland en Nederland zijn er zelfs kersenfeesten waar je kunt genieten van muziek, eten en natuurlijk: heel veel kersen. 

En heb je ooit gehoord van kersenpitspugen? Ja, het bestaat. Er zijn kampioenschappen waarin mensen proberen hun pit zo ver mogelijk weg te spugen. Echt. Het record staat ergens boven de 20 meter. Try that in je achtertuin. 

bruno thethe nu Qq1UYjx0 unsplash

Wist je datjes over kersen… 

  • Kersen kunnen NIET narijpen na het plukken. Wat je koopt is wat je krijgt. 
  • Er zijn meer dan 1000 rassen van kersen wereldwijd! 
  • Kersen hebben een koele liefde: bewaar ze in de koelkast, maar eet ze op kamertemperatuur voor de beste smaak. 
  • In sommige culturen staan kersen voor verleiding en onschuld tegelijk, lekker tegenstrijdig, net als het leven. 

Kersen zijn magie!  

Of je ze nu plukt, koopt, bakt of drinkt: kersen zijn puur zomerplezier. Ze zijn gezond, veelzijdig, en gewoon o-zo-lekker. Dus wanneer het seizoen daar is? Leef je uit. Vul je mandje, je buik en je hart. Kijk snel hieronder voor mijn lekkerste recepten met kersen… 

Koken & bakken met kersen 

Oh yes baby, dit is waar kersen pas echt beginnen te shinen: in de keuken. Want geloof mij, als je eenmaal begint met koken en bakken met kersen, wil je nooit meer zonder. Ze geven alles diepgang, sappigheid en een tikje zwoelheid. En ik heb de allerlekkerste recepten van mezelf (ja, ik ben onbescheiden vandaag) en die heerlijke roodborstjes samengebracht in één zinnenprikkelende lijst. Let op, dit wordt lekker. 

MonChou taart met Bastogne en kersen 

Kijk, als je het hebt over een klassieker die nooit verveelt, dan is dit ‘m: de MonChou taart. Maar niet zomaar eentje, deze variant met Bastognebodem en zoete kersentopping is als een zachte zoen na een lange dag. Die knapperige, kruidige koekbodem, de romige, luchtige vulling en dan die sappige, glanzende kersen erbovenop…. Je hoeft ‘m niet eens te bakken, gewoon mixen, stapelen, chillen en genieten. 

Monchou bastogne taart miljuschka

Kersencake met kokos en cacao 

Deze is voor de echte smaakavonturiers. Kersen en chocolade zijn sowieso een droomduo (denk: Black Forest cake vibes), maar hier gooi ik er nog een schepje bovenop met kokos. De cake is smeuïg, diep van smaak, met zoete uitbarstinkjes van kers en een tropisch accent van kokos. Perfect bij de koffie, of gewoon als “ik heb het verdiend” moment op de bank. En stiekem: ook heerlijk als ontbijt met een dot Griekse yoghurt. Zeg ik dat echt? Ja. Ik zeg dat echt. 

Kersencake met kokos

Tiramisu met geroosterde kersen 

Oké. Luister. Deze tiramisu is geen gewoon toetje. Dit is een flirt op een bord. Klassieke Italiaanse allure krijgt hier een zwoele upgrade door geroosterde kersen. Door ze even in de oven te schuiven, worden ze nog intenser, zachter en rijker. Samen met mascarpone, een tikje koffie en die luchtige laagjes… Dit is het toetje dat je op tafel zet als je indruk wilt maken, op je date, op je schoonmoeder of gewoon op jezelf. 

Tiramisu met geroosterde kersen

Geitenyoghurt met Hollandse kersen 

Fris, licht en vol karakter, net als jij. Deze bowl is het bewijs dat gezond en lekker hand in hand kunnen gaan. De romigheid van geitenyoghurt geeft het geheel een zachte kick, terwijl de Hollandse kersen voor zoete zurigheid zorgen. Wat crunchy noten erover en je hebt een ontbijt of tussendoortje dat smaakt alsof je op een zonovergoten boerenmarkt in Zuid-Frankrijk loopt. Heerlijk als start van je dag, maar ook perfect als “even zen” momentje in de middag. 

Geitenyoghurt met kersen

Dus… heb je al trek gekregen? Met deze recepten breng je de kers niet alleen op de taart, je maakt er de showstopper van. En dat verdient ze. Want als je eenmaal met kersen gaat koken, merk je: er is geen weg terug. Alleen maar vooruit. Naar meer smaak, meer liefde, meer kersen. 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.