Alles over hummus

Categories: Artikelen

Alles over hummus

Koken blijft voor mij iets magisch: blend bijvoorbeeld gekookte kikkererwten met olijfolie, citroensap en tahin en er ontstaat binnen de kortste keren een fantastische romige hummus. Zo lekker om pitabrood in te dippen, of voor bij de falafel of gegrilde kip. Ik ben er dol op! In dit artikel vertel ik je alles over deze Midden-Oosterse dip.

Hoe gezond is hummus?

De kikkererwten in hummus zorgen dat je langer een vol gevoel hebt; de peulvruchten bevatten namelijk zogenaamde ‘trage koolhydraten’. Je bloedsuikerspiegel gaat er minder snel van omhoog en je blijft langer verzadigd. Daarnaast zit hummus bomvol goede vetten en eiwitten én is het volledig veganistisch. 

Het beste kun je hummus zelf maken in plaats van kant-en-klaar kopen; zo weet je precies hoeveel vetstof en zout erin gaat. En het is ook nog eens belachelijk makkelijk!

Het perfecte hummus recept

Voor dit recept heb ik de kunst afgekeken van Yotam Ottolenghi; dé kookboekenheld die hummus maken tot een kunst heeft verheven. Zijn recept uit het boek Jerusalem wordt gemaakt met gedroogde kikkererwten, dat geeft het lekkerste en mooiste resultaat. Mocht je wat sneller willen werken, gebruik dan voorgekookte kikkererwten uit blik. Dat maakt de smaak en textuur nét iets minder, maar het scheelt wel wat tijd en moeite!

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1½ liter vers water
  • 270 gram lichte tahin (oftewel sesampasta, te koop bij natuurwinkels en grotere supermarkten)
  • 4 eetepel citroensap
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1½ theelepel zout
  • 100 ml ijskoud water

Was de kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.

Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met de baking soda. Bak ze al roerend circa 3 minuten.

Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken, dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer.

Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden. Giet de kikkererwten af. U hebt nu zo’n 600 gram. 

Doe de kikkererwten in de kom van een foodprocessor. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten.

Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als je hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.

Extra tips

Hoe romiger je je hummus wil, hoe langer je vaak de keukenmachine moet laten draaien. Stop dus niet te vroeg! In veel recepten wordt ook nog extra olie toegevoegd, bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Dit kun je zeker doen, voor meer romigheid en smaak, maar begin voorzichtig en voeg niet teveel in eens toe. Tussendoor blijven proeven is key!

Lekkere hummus variaties

Je kunt met hummus eindeloos variëren. Voeg eens andere kruiden toe, verse (zoals munt, peterselie en koriander) of gedroogde, of een Midden-Oosterse specerijenmix. Hummus klaar? Denk eens aan originele toppings zoals pistachenoten, granaatappelpitjes of geroosterde amandelen. Maak hummus spicy door harissa toe te voegen, of een van je favoriete hot sauces. Ook leuk: een beetje bietensap door het mengsel geeft een prachtig roze hummus!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.