Alles over gourmetten

Gourmetten is natuurlijk uber-Nederlands. Ook ik zet elk jaar mijn pan weer op tafel. Het is gewoon zo’n gezellige traditie en de kids zijn er dol op. Voor veel mensen staat gourmetten gelijk aan kleine stukjes vlees, maar je kunt er zo veel meer mee doen. Daarom deel ik vandaag alles voor de ultieme gourmetavond met je. Van wat je bij de gourmet eet tot de hoeveelheid vlees, van bijzondere gourmetgerechten tot de voorbereiding en nog meer handige tips. 

Wat eet je bij de gourmet?

Wat eet je bij de gourmet? Het blijft lastig om ieder jaar weer wat te verzinnen. Ik help je een handje. Mijn ultieme tip: zorg voor variatie. Dat doe ik vaak door een combinatie van vlees, vis en vega voor de liefhebber op tafel te zetten. Bij een stukje rood vlees vind ik wat champignonnetjes en uitjes lekker.

Ik zorg ook altijd voor een frisse salade on the side en iets van een stokbroodje met dips. Deze burrata schaal is trouwens ook top voor naast de gourmet. Zin in wat aardappeltjes? Dat kun je ook prima in het pannetje van je gourmetstel bakken. 

Hoeveel gram vlees eet je per persoon?

Als je het mij vraagt, eet ik me snel overvol tijdens een avondje gourmetten. Er staat gewoon vaak zoveel lekkers op tafel. I can’t help it. Dat is ook het lastige aan inschatten hoeveel vlees je per persoon eet; de eetlust per persoon verschilt meestal nogal. Zeker als er zowel volwassenen als kinderen mee-eten. Ik houd meestal de hoeveelheid vlees die ik normaal zou serveren in gedachten. In mijn geval is dat 100 à 150 gram. Voor kleine kinderen reken ik ongeveer de helft, maar dat is dan ook weer afhankelijk van het aantal bijgerechten. 

Bijzondere gourmetgerechten 

De ultieme gourmet smores

Naast de standaard gerechten voor op de gourmet, wil ik dit jaar eens wat bijzonders. Herkenbaar? Ik heb drie bijzondere gourmetgerechten voor je. Denk bijvoorbeeld aan mini aardappeltortilla?  Top voor de vegetariër onder ons. Kun je niet kiezen tussen pizzaretten en gourmetten? Ik ga voor best of both worlds en maak een mini-pizza op de gourmet. Sluit de ultieme gourmetavond af met een Amerikaanse lekkernij: S’mores! Perfect voor de kerst

Let wel op, je maakt ze alle drie in het pannetje van je gourmetstel. Heb je nu nog niet zo’n gourmetstel met pannetjes in huis? Ik ben fan van dit gourmetstel

De lekkerste gourmetavond voorbereiden

Hoe bereid je een gourmetavond voor? Dat is easy. Zorg ervoor dat je al het vlees in mooie gelijke stukken snijdt en verdeel dit over mooie borden of schalen. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor zo’n verpakking met mini vleesjes gaan. Snijd de groenten, uitjes en champignons naar wens en verdeel deze over bakjes. Ga je voor een van mijn bijzondere gerechten? Zorg er dan voor dat je alle ingrediënten alvast op tafel zet en meng de ingrediënten alvast als het recept dat vraagt. De rest van het werk doe je gezamenlijk aan tafel. Heel cosy!

Je gourmetstel schoonmaken

Je gourmetstel schoonmaken: by far de minst leuke klus aan het hele gourmet-verhaal. Zodra je gourmetstel volledig is afgekoeld, verwijder het overtollige vet en etensresten met een spatel of keukenpapiertje. Haal waar mogelijk de grillplaat en de pannetjes uit het gourmetstel en spoel het af met warm water om de ergste resten te verwijderen. Maak een sopje met afwasmiddel en laat de onderdelen even weken. Scrub alles los. Pas wel een beetje op met schurende materialen, want anders verpest je de anti-aanbaklaag. Spoel nog eens grondig af en droog alles af.

De rest van het gourmetstel maak je schoon met een vochtig doekje en wat afwasmiddel. 

Tips tegen gourmet stank

De stank die tijdens gourmetten vrijkomt, is absoluut geen feestje. Vaak zet je even een raampje open of steek je een geurkaasje aan, maar er zijn ook andere mogelijkheden om de gourmet stank te verminderen. Zet bijvoorbeeld een kommetje vochtige koffieprut op het aanrecht. Koffie absorbeert geuren. Echt ideaal. Een kommetje azijn doet hetzelfde werk. Zo dat waren mijn tips weer, fijne feestdagen!

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.