Voor deze romige aardappelsalade gebruik ik krieltjes, nog gewoon in de schil. Dat geeft deze salade net wat meer bite én er zitten zoveel goede voedingsstoffen in de schil van de piepers – die wil je echt niet weggooien!
Aardappelsalade: vis of vega?
Ik voeg gerookte forelfilet toe; maar als je dit gerecht liever vegetarisch houdt, laat je die gewoon weg. Je kunt dan eventueel nog wel andere smaakmakers toevoegen, zoals olijven of geroosterde noten, pitten en zaden. Mocht je toch voor de vis gaan: koop altijd goede, MSC-gecertificeerde vis, het liefst bij je visboer. Gerookte forelfilet wordt vaak gemaakt van regenboogforel, bijvoorbeeld uit de Scandinavische wateren.
Snijbonen in de aardappelsalade
Ik ben dol op snijbonen; deze lange, brede peultjes zijn wat stugger, daarom snijd ik ze graag diagonaal in stukjes. De smaak is wat zoeter en frisser vind ik, en daarom ideaal in deze aardappelsalade. Je kookt de stukjes snijboon in ongeveer 10 minuten in kokend water beetgaar.
Snijbonen over? Maak dan deze bonensalade!
Frisse yoghurtdressing
Aardappelsalade wordt vaak romig aangemaakt met mayonaise, maar dat maakt ‘m wel érg zwaar en onnodig vet. Hetzelfde effect bereik je door gladde groene yoghurtdressing te maken op basis van crème fraîche. Deze mix je samen met veldsla, dille, mierikswortel, citroensap en citroenrasp in een staafmixer of in een keukenmachine. Fris, groen en lekker licht!


Aardappelsalade met gerookte forel en snijbonen
Ingrediënten
- 300 g krieltjes in de schil schoongeboend
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 200 g snijbonen in schuine stukjes van 2 cm
- 125 g crème fraîche
- 85 g veldsla
- 1 bosje dille geplukt
- 2 tl fijngeraspte mierikswortel potje
- rasp en sap van ½ citroen
- 100 g bladslamelange
- ½ bosje bieslook fijngesneden
- 125 g gerookte forel gevlokt
Bereidingswijze:
- Halveer eventuele grotere aardappeltjes. Kook de aardappeltjes in een laag koud, gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze in een vergiet uitdampen.
- Kook intussen de stukjes snijboon in ongeveer 10 minuten in kokend water beetgaar. Giet af.
- Doe de crème fraîche met 50 gram veldsla, de meeste dille, de mierikswortel, het citroensap en de citroenrasp in een keukenmachine en maal tot een gladde groene yoghurtdressing. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Hussel de rest van de veldsla in een mengkom voorzichtig met de bladslamelange, bieslook, aardappeltjes, snijboonstukjes en gerookte forel. Stort op een bord of in een schaal en druppel er wat van de dressing overheen. Bestrooi met de rest van de dille en serveer de rest van de dressing ernaast.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.