6x Spinazie uit de moestuin

Weet je nog dat ik niet zo lang geleden spinazie in mijn tuin heb gezaaid? Ik vertelde je hierover in mijn Favorieten week 32. Nou inmiddels is de spinazie klaar om geoogst te worden! Omdat spinazie best snel groeit, heb ik zelfs nog tijd om het hierna nog een keer in de grond te stoppen. Spinazie kan goed tegen koude temperaturen en zal zelfs blijven groeien tot het echt hard begint te vriezen. Het is daarmee de ideale groente voor een groen herfstachtig gerecht! Mijn 6 favoriete spinazie gerechten vind je hieronder. 

1. Orzo met garnalen en spinazie

Orzo met garnalen en spinazie

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, maakt voor mij niets uit. Deze orzo met garnalen en spinazie zet ik het hele jaar door bij ons op tafel. Zo lekker! Nu, in het spinazieseizoen, kan het helemaal niet op tafel ontbreken. Het hippe gerecht is makkelijk om te maken, in slechts één pan, én er zit ook nog eens mega veel smaak aan. Ideaal voor een gezellig diner met vrienden of familie.

2. Galette met zoete aardappel en spinazie

Galette met zoete aardappel en spinazie

Een plaatje is het, vind je niet? Deze galette met zoete aardappel en spinazie valt toch echt wel onder het rijtje comfortfood. De klassieke Franse taart maak ik dit keer op z’n Miljuschka: met veel smaakmakers en aardig wat kaas. 

3. Traybake met aardappel, spinazie en ei

Traybake met spinazie en ei

Ga voor gemak en maak een heerlijke traybake met aardappel, spinazie en ei. De combinatie van geroosterde aardappeltjes, zachte spinazie, gestoofde paprika en nét gestolde eitjes maakt dit een vullend vegetarisch gerecht. Omdat je het op slechts één plaat klaarmaakt, heb je nauwelijks afwas en heb je de rest van de avond voor jezelf!

4. Linzen spinazie curry met champignons en ei

Linzen-spinaziecurry met champignons en ei

Ik vind de linzen spinazie curry toch zo’n lekker gerecht in de herfstperiode. Het is kruidig, stevig en rijk aan smaak. Omdat ik het nog lekkerder vind om zelf kruiden toe te voegen, in plaats van een kant-en-klare currypasta, gebruik ik aardig wat uit mijn keukenkastje: garam masala, kurkuma, chilipoeder, gemberwortel en knoflook om precies te zijn. De kruiden passen perfect bij de verse spinazie!

5. Spinaziesalade met biet en geitenkaas

Spinaziesalade met biet en geitenkaas

Dit is een salade die bomvol zit met allerlei gezonde stoffen en die je ook nog eens snel maakt. Pluk je de spinazie voor jouw spinaziesalade met biet en geitenkaas uit de tuin? Let dan wel even op: de spinazie die al wat langer groeit, is vers minder lekker om te eten. Je kunt het beste de kleine blaadjes plukken, deze blaadjes noem je ook wel babyspinazie. 

6. Wilde spinazie

Wilde spinazie recept

Op zoek naar een heerlijke groene boost? Dan is dit wokgerecht wat voor jou. Mijn wilde spinazie slinkt niet zo snel, blijft goed beetgaar en is ideaal als bijgerecht op tafel. De naam wilde spinazie wordt vaak gebruikt om een grovere en stuggere variant van grootbladige spinazie mee aan te duiden. Pluk je het uit de tuin? Dan hoef je al de kleine steeltjes die nog aan jouw bladeren zitten dus niet te verwijderen, die wokken we lekker mee met de knoflook en spek.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.