Weet je nog dat ik spinazie in mijn tuin heb gezaaid? Ik vertelde je hierover in mijn Favorieten. Nou inmiddels is de spinazie klaar om geoogst te worden! Omdat spinazie best snel groeit, heb ik zelfs nog tijd om het hierna nog een keer in de grond te stoppen. Spinazie kan goed tegen lage temperaturen en zal zelfs blijven groeien tot het echt hard begint te vriezen. Het is daarmee de ideale groente voor een groen herfstachtig gerecht! Mijn 6 toppers van spinazie gerechten vind je hieronder.
1. Orzo met garnalen en spinazie
Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, maakt voor mij niets uit. Deze orzo met garnalen en spinazie zet ik het hele jaar door bij ons op tafel. Zo lekker! Nu, in het spinazieseizoen, kan het helemaal niet op tafel ontbreken. Het hippe gerecht is makkelijk om te maken, in slechts één pan, én er zit ook nog eens mega veel smaak aan. Ideaal voor een gezellig diner met vrienden of familie.
2. Galette met zoete aardappel en spinazie
Een plaatje is het, vind je niet? Deze galette met zoete aardappel en spinazie valt toch echt wel onder het rijtje comfortfood. De klassieke Franse taart maak ik dit keer op z’n Miljuschka: met veel smaakmakers en aardig wat kaas.
3. Traybake met aardappel, spinazie en ei
Ga voor gemak en maak een heerlijke traybake met aardappel, spinazie en ei. De combinatie van geroosterde aardappeltjes, zachte spinazie, gestoofde paprika en nét gestolde eitjes maakt dit een vullend vegetarisch gerecht. Omdat je het op slechts één plaat klaarmaakt, heb je nauwelijks afwas en heb je de rest van de avond voor jezelf!
4. Linzen spinazie curry met champignons en ei
Ik vind de linzen spinazie curry toch zo’n lekker gerecht in de herfstperiode. Het is kruidig, stevig en rijk aan smaak. Omdat ik het nog lekkerder vind om zelf kruiden toe te voegen, in plaats van een kant-en-klare currypasta, gebruik ik aardig wat uit mijn keukenkastje: garam masala, kurkuma, chilipoeder, gemberwortel en knoflook om precies te zijn. De kruiden passen perfect bij de verse spinazie!
5. Spinaziesalade met biet en geitenkaas
Dit is een salade die bomvol zit met allerlei gezonde stoffen en die je ook nog eens snel maakt. Pluk je de spinazie voor jouw spinaziesalade met biet en geitenkaas uit de tuin? Let dan wel even op: de spinazie die al wat langer groeit, is vers minder lekker om te eten. Je kunt het beste de kleine blaadjes plukken, deze blaadjes noem je ook wel babyspinazie.
6. Wilde spinazie
Op zoek naar een heerlijke groene boost? Dan is dit wokgerecht wat voor jou. Mijn wilde spinazie slinkt niet zo snel, blijft goed beetgaar en is ideaal als bijgerecht op tafel. De naam wilde spinazie wordt vaak gebruikt om een grovere en stuggere variant van grootbladige spinazie mee aan te duiden. Pluk je het uit de tuin? Dan hoef je al de kleine steeltjes die nog aan jouw bladeren zitten dus niet te verwijderen, die wokken we lekker mee met de knoflook en spek.