Net als ik helemaal in de zuurkoolsferen? Dan heb ik geweldig nieuws voor je: ik deel 5x de lekkerste zuurkoolgerechten met je. Van een pompoen-zuurkool strudel tot een zuurkoolsoep met krokante rookworst en van een met gebakken zuurkool tot aan een zuurkoolschotel met een twist. Voor iedere zuurkool lover zit er wat bij, want met zuurkool doe je zoveel meer dan alleen maar stamppot maken. Smullen maar!
Zuurkool recepten
Zuurkool wordt vaak geassocieerd met de koudere maanden, maar eigenlijk is zuurkool het hele jaar door lekker. Zuurkool is namelijk een gefermenteerde kool, waardoor het (ongeopend) maandenlang houdbaar blijft. Tijdens het fermentatieproces worden de natuurlijke suikers in de kool omgezet in melkzuur. Dit zorgt voor dat welbekende zuurtje. Het is dus niet per se een seizoensgebonden product. Toch eten mensen zuurkool graag wanneer het koud is. Ik begrijp het wel, want jij kent het waarschijnlijk net als ik door de stamppot die je oma voeger maakte. Maar je kunt er nog veel meer mee maken!
Restjes zuurkool
Ik deel hieronder de lekkerste zuurkool recepten met je, maar heb je restjes over? Dan heb ik ook nog een tip voor je! Zo kan je een open verpakking zuurkool voor maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Maar don’t worry, met restjes zuurkool kun je van alles doen. Het is bijvoorbeeld heerlijk als topping voor hamburgers, hotdogs of sandwiches, zoals ik hier doe.
5x De lekkerste zuurkoolgerechten
Nu is het dan toch echt tijd voor de lekkerste zuurkoolgerechten. Ik zeg: Try them all!
1. Eend met gebakken zuurkool
Om te beginnen: eend met gebakken zuurkool. Een winters gerecht met een Tsjechisch randje. De kippenbouten in dit gerecht zijn sappig van binnen en knapperig van buiten. Ik serveer de boutjes met gebakken, knapperige zuurkool en spekjes. Ook lekker met nog wat gebakken aardappeltjes.
2. Zuurkoolstamppot met een twist
Dit is niet zomaar een zuurkoolstamppot, nee, dit is een zuurkoolstamppot met een twist. Ik verwerk er namelijk dadels, rozijntjes en appelmoes in. De natuurlijke zoetheid van deze producten is heerlijk in combinatie met zuurkool. Dit gerecht serveer ik met rookworst of wat vegetarische spekjes.
3. Pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus
Ready voor een bijzondere variant van apfelstrudel? Probeer dan eens pompoen-zuurkool strudel met mosterdsaus. De zoete smaak van pompoen, het zuurtje van zuurkool en de hartige kruiden zorgen voor een perfecte balans van smaken. Deze winterse vulling verwerk ik in knapperig gebakken filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg, maar dan veel dunner.
4. Zuurkoolsoep met krokante rookworst
Rond deze tijd van het jaar ben ik extra gek op soep. Deze zuurkoolsoep met krokante rookworst staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje. De rookworst in dit winterse soepje snijd ik in dunne plakjes en bak ik krokant. Ze dienen als een soort vleescroutons, wat dit soepje een heerlijke bite geeft.
5. Zuurkool ovenschotel met rookworst
Een zuurkool ovenschotel mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met de lekkerste zuurkoolgerechten. Ik maak ‘m met een vega rookworst. Dat is eigenlijk net zo lekker als de normale variant. De gele kleur van deze zuurkoolschotel ontstaat door de grote hoeveelheid cheddar. Geloof me, dat maakt deze zuurkool ovenschotel met rookworst helemaal af.